Klimaattuincoach

Weet je niet precies hoe je je tuin kan wapenen tegen de klimaatverandering? Op www.limburgseklimaattuinen.be vind je een schat aan informatie om zelf aan de slag te gaan, met of zonder de hulp van een Klimaattuincoach.

Limburgse KlimaatTuinen - logo

Je tuin is dé plek bij uitstek om je te ontspannen. Spelen met de kinderen, werken in de (moes)tuin, vrienden ontvangen, genieten van een warme zomeravond ... Belangrijk is dat je je er het hele jaar door ‘thuis’ voelt.
Dat kan door jouw tuin klimaatrobuust in te richten. Zo is je tuin weerbaar voor hittegolven, lange perioden van droogte en wateroverlast. Dit zijn fenomenen waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Maar met de juiste maatregelen blijft jouw tuin het hele jaar door een fijne plek. Welke maatregelen dat zijn, lees je in 'In 7 stappen naar een klimaattuin'.

Wil jij jouw tuin omvormen tot zo'n klimaatrobuuste tuin waarin het altijd heerlijk vertoeven is? Dan helpen we je graag! Doe een beroep op een Klimaattuincoach en krijg zo het nodige persoonlijke advies om aan de slag te gaan.

Nieuw!
Lummen neemt voor het eerst deel aan het project Klimaattuincoach, een initiatief van de provincie Limburg i.s.m. o.a. het Centrum Duurzaam Groen en de Landelijke Gilden. De actie loopt tot 7 april 2024, en kadert binnen de Green Deal Natuurlijke Tuinen. 
 

Een Klimaattuincoach is een gemotiveerde en ervaren tuinontwerper die de volgende diensten levert.

 • Tijdens een tuinbezoek (ongeveer 2 u.) geeft de coach advies over grote en kleine maatregelen om jouw tuin klimaatrobuust te maken. Hij geeft o.a. tips over het aanplanten van gevelgroen, het omvormen van een stuk gazon tot een bloemrijk grasland of het aanleggen van een wadi. Hierbij wordt er zoveel mogelijk rekening gehouden met de eigenschappen van de tuin en de wensen van de eigenaar.
 • Je ontvangt binnen de twee weken na het bezoek een schriftelijk verslag, met een weergave van alle tips en mogelijkheden voor jouw tuin en een vlekkenplan of schets van de voorgestelde aanpassingen.
 • Via de Klimaattuinkrant geven we extra tips en voorbeelden en verwijzen we naar praktische fiches, waarmee je zelf aan de slag kan. Deze zijn ook te vinden op de website www.limburgseklimaattuinen.be.
 • ​Met het advies van de Klimaattuincoach, het vlekkenplan en de praktische fiches kan je zelf jouw tuin klimaatrobuust (her)inrichten of gericht op zoek gaan naar ondersteuning hierbij. Hou er rekening mee dat de Klimaattuincoach niet de plaats inneemt van een tuinarchitect. Hij levert een schematisch plan af met mogelijke maatregelen, maar geen detailplan en geen beplantingsplan.​

Voorwaarden voor een bezoek van een Klimaattuincoach

 • Een advies van de Klimaattuincoach kost 300,00 euro. Als Lummenaar betaal je hiervoor slechts 75,00 euro. De overige 225,00 euro wordt immers gedragen door de gemeente. 
 • Je bent bereid je tuin zoveel mogelijk in te richten volgens de adviezen van de Klimaattuincoach, gebaseerd op 'In 7 stappen naar een klimaattuin'. Dit kan natuurlijk stapsgewijs en gespreid in de tijd.

Voorbeeld vlekkenplan

 

Lummen beschikt over een pool van vier klimaattuincoaches. Er zijn tot einde maart 2024 30 tuinadviezen beschikbaar. Interesse? Wacht niet te lang en vraag een Klimaattuincoach aan.

Dit kan via de onderstaande inschrijfknop of via de website van de provincie Limburg

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen - overzichtfiche

Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) werden opgemaakt door de Verenigde naties en dienen wereldwijd als leidraad om een duurzame koers te varen.

Door de kringloop levend te houden, werken we aan de volgende doelstellingen.

 • 11 Duurzame steden en gemeenschappen,
 • 12 Verantwoorde consumptie en productie,

 • 13 Klimaatactie,
 • 15 Leven op het land,
 • 17 Partnerschap om doelstellingen te bereiken.
Klik hier en ga aan de slag met een klimaattuincoach

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox