Wapenschild

Een voorbeeld van hoe het wapenschild van Lummen eruitziet en wat het juist betekent. Dit wapenschild wordt niet meer gebruikt in onze communicatie maar wel het logo van de gemeente. 

De beschrijving van het wapen luidt als volgt:

Gevierendeeld 

  • 1. in keel drie vijfbladen van goud, doorboord van het veld.
  • 2. in goud een dwarsbalk geschaakt van drie rijen van zilver en van keel met een uitkomende leeuw van keel, geklauwd en getongd van lazuur.
  • 3. in zilver twee boveneen geplaatste wolven van sabel, de bovenste achter en de onderste voor een uitgerukte boom van sinopel.
  • 4. in keel drie vijfbladen van goud, doorboord van het veld. Keel = rood

Lazuur = blauw
Sabel = zwart
Sinopel = groen 

Op 10 maart 1987 werd het nieuwe wapenschild en de vlag goedgekeurd door de Vlaamse Gemeenschap. Ze bevatten elementen uit de schilden van het vroegere Lummen en de fusiegemeente Meldert. Van Linkhout is er geen spoor. De adellijke familie Arrazola de Onãte, de eerste Spaanse inwijkelingen in Limburg, woonden in de Waterburcht te Meldert. In hun schild voeren zij een boom met één wolf vóór en één achter een boom. Lummen had het wapen van de "heren" van der Marck en Arenberg, de adellijke families die in 1939 samensmolten en heersten over het gebied. In hun blazoen droegen ze een halve leeuw boven een faas (= dwarsbalk) en drie mispelbloemen. De sage vertelt dat de stichter van de stam Arenberg in een gevecht dodelijk gewond werd. Terwijl hij doodbloedend onder de mispelboom lag, vielen drie mispelbloemen op zijn borst die geheel rood waren van het bloed. In die periode behoorde ook nog Koersel, Linkhout, Schulen, Viversel en Stokrooie tot de vrijheerlijkheid Lummen. De officiële kleuren van de gemeente zijn rood en wit, maar de voetbalploegen uit de gehuchten Genenbos, Thiewinkel en Gestel dragen de gele tint uit het wapenschild van van der Marck. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox