Fietsen

Lummen is een mooie, groene gemeente. Spring op je fiets en ga op verkenning door het gevarieerde Lummense landschap. Gelieve enkel op de uitgestippelde routes fietsen en het toegangsverbod bij privébossen en –velden te respecteren.

Natuur Lummen

Fietsroutes

Fietsroutenetwerk Limburg - kaart 2020-2021

Ontdek fietsparadijs Limburg, waar er al jaren geïnvesteerd wordt om een uitstekend fietsroutenetwerk met bijhorende infrastructuur te ontwikkelen. Het knooppuntennetwerk staat ondertussen garant voor meer dan 2 000 km fietsplezier door een afwisselend landschap. Je fietst van knooppunt naar knooppunt en maakt zo je route net zo lang als je zelf wil. Ontdek zelf waarom Limburg steeds weer uitgeroepen wordt tot fietsprovincie van het jaar! 

Kostprijs fietskaart = 9,50 euro

Fietskaart De Wijers 2016

Welkom in het land van 1001 vijvers! De Wijers is een uniek vijvergebied in het hart van Limburg. Het heeft meer te bieden dan water alleen. Het speciale karakter van De Wijers zit in de unieke combinatie van natuur en erfgoed. Onlangs werd een fietslus van 39 km over het grondgebied van Lummen toegevoegd. Ze bied je onvergetelijke vergezichten. Je doorkruist een groen landschap waar de tijd eeuwenoude sporen naliet: van erfgoed over getuigenheuvels tot turfkuilen. 

Kostprijs fietskaart met 5 lussen = 3,00 euro

Voorkant fietskaart en erfgoedroute

Vanaf nu kan je de Lumennekesroute, de Erfgoedroute en de 50 Tinten groen route ontdekken in Lummen. Door wegwerkzaamheden kan de lus soms afwijken, volg dan de aangegeven omleiding.

Jong of oud, cultuurliefhebber of natuurmens, Bourgondiër of sportieveling, iedereen komt in Lummen aan zijn trekken met onze drie nieuwe fietslussen:

  • De erfgoedroute: 54 km aan cultuur en geschiedenis . 
  • De 50 tinten groen route: 44 km aan natuur
  • De Lumennekesroute: 19 km voor gezinnen en hun kids

Strek je benen, spring op je fiets en ontdek al het moois dat onze gemeente jou te bieden heeft. 

Onze handige fietskaart, meer informatie over de fietslussen en handelaars op de route vind je via onderstaande pagina. 

Mountainbikenetwerk West-Limburg - voorkant fietskaart

Het Lummense mountainbikeparcours maakt deel uit van het mountainbikenetwerk West-Limburg en vormt een verbinding tussen de vaste route van Heusden-Zolder en deze van Diest. Zo kan je vanuit Lummen vertrekken naar meer dan 1 500 km bewegwijzerde mountainbikepaden, van Brabant tot Antwerpen of zelfs Nederland. Je kan kiezen voor de blauwe, rode of zwarte lus. Klik hier voor meer informatie. 

Kostprijs mountainbikenetwerk West-Limburg = 3,00 euro

Fietsroutenetwerk

Fietsroutenetwerk - bordje

Het fietsroutenetwerk bestaat uit verschillende fietsroutes die via knooppunten (kruispunten van fietspaden) met elkaar verbonden zijn. Deze zijn genummerd en worden duidelijk zichtbaar aangegeven op blauwe rechthoekige borden. De borden staan op ooghoogte en bewegwijzeren de fietsroutes in twee richtingen. Op deze manier fiets je via een eenvoudig systeem van knooppunt naar knooppunt.

Het fietsroutenetwerk verken je best met de specifieke fietskaarten. Daarop vind je een gedetailleerd overzicht van het netwerk met alle knooppunten en de afstand ertussen, de Fietsonthaal- en Servicepunten, de fietscafés en -verblijven, stations, bezienswaardigheden enzovoort. De kaarten zijn gedrukt op papier dat beter bestand is tegen vocht en scheuren. Er zijn ook handige websites om je route digitaal uit te stippelen.

Fietsroutenetwerk - coördinaten

Wist je dat de provincie Limburg, in overleg met de dienst 100, elk bord van het Fietsroutenetwerk Limburg heeft uitgerust met een Lambert-coördinaat? Deze coördinaten (soms ook ‘X-Y-coördinaten’ genoemd) staan op elke paal waarop een bord van het Fietsroutenetwerk Limburg bevestigd is. Een Lambert-coördinaat is een soort van GPS-coördinaat. 
Soms is het voor fietsers erg moeilijk om in noodgevallen aan te geven waar men zich precies bevindt, zeker wanner men in een onbekende streek fietst. Bij noodgevallen zal de operator van de 100-centrale de oproeper vragen om naar het dichtstbijzijnde bord van het fietsroutenetwerk te gaan en de code af te lezen. Met deze informatie kan de operator exact de locatie terugvinden en de hulpdiensten naar de opgegeven locatie loodsen. Dit systeem is uniek en kan levens redden.

Wij vragen dan ook aan iedereen op mee te waken over de leesbaarheid van de codes op de borden. Indien een code verdwenen of niet meer leesbaar is, kan dit gemeld worden via https://www.visitlimburg.be/meldpunt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox