Katten

Om overlast door zwerfkatten te vermijden, is het belangrijk dat katten tijdig en systematisch gesteriliseerd of gecastreerd worden. Hiervoor hebben we jouw hulp nodig.

Zwerfkat - foto

Zwerfkatten

Melden
Veroorzaken zwerfkatten overlast in jouw buurt? Loopt een zwerfkat al enkele dagen in jouw tuin? Laat het ons weten via een e-bericht naar leefmilieu@lummen.be, via het onthaal van het Administratief Centrum, of via 013 390 560.
Je melding wordt doorgegeven aan de gemeentelijke kattenvanger. Er kan wel enige tijd tussen je melding en de effectieve vangst zitten, aangezien meldingen gegroepeerd worden behandeld.
 
Vangen
Onze kattenvanger komt een kattenvriendelijke vangkooi met kattenvoer plaatsen. Aan de buren wordt op dat moment door de kattenvanger gevraagd geen eten buiten te zetten, anders komen de zwerfkatten niet eten in de vangkooi. Zodra de zwerfkat gevangen is, kijkt hij of de kat tam is. Tamme katten laat onze kattenvanger onmiddellijk vrij. Verwilderde katten daarentegen vervoert hij in de vangkooi naar een dierenartspraktijk.
Daar castreert of steriliseert de dierenarts de gevangen zwerfkatten. Als het echt niet anders kan, zorgt hij voor een abortus of euthanasie. Na hun behandeling krijgen de zwerfkatten een knip of perforatie in het oor. Zo weet onze kattenvanger dat hij deze katten niet opnieuw moet vangen.
Ten slotte laat onze kattenvanger de behandelde zwerfkatten vrij op de plaats waar ze gevangen werden. Kittens die tam gemaakt kunnen worden, gaan naar het asiel van Genk.

Huiskatten

Een overpopulatie aan huiskatten leidt tot een toename van de zwerfkattenpopulatie. Deze wordt immers steeds weer aangevuld door huiskatten die aan hun lot worden overgelaten door katteneigenaars die met ongewenste nestjes zitten.

Het is wettelijk verplicht alle huiskatten geboren na 30 augustus 2014 te laten steriliseren of castreren, en te laten chippen en registreren. Deze verplichting geldt hoe dan ook altijd voor ze van baasje wisselen.

In 2021 nam Lummen deel aan de Valentijnsactie, om inwoners aan te moedigen hun katten te laten steriliseren of castreren door een korting aan te bieden. Er kon een kortingsbon aangevraagd worden aan de gemeente. De kortingen bedroegen 25,00 euro voor een sterilisatie en 15,00 euro voor een castratie. De bonnen konden tot half september bij een dierenarts ingeruild worden.
Er wordt overwogen om ook in 2022 deel te nemen aan deze actie. 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox