Gouverneursboom

De heer Herman Reynders was gouverneur van de provincie Limburg van 2009 tot 2020. Omdat hij vond dat er in Limburg meer bomen moesten komen, schonk hij bij zijn afscheid aan elke Limburgse gemeente en politiezone een waardebon voor een zomereik. 

Gouverneursboom - foto aanplant
Foto: burgemeester Wouters en schepen Soors

Herman Reynders was van oktober 2009 tot februari 2020 gouverneur van de provincie Limburg. Sindsdien bekleedt hij bij de UHasselt de naar hem vernoemde 'Leerstoel Gouverneur Herman Reynders, Inclusief en Excellent Onderwijs in Limburg: Scholen die het verschil maken'. Hij voert er onderzoek naar het wegwerken van ongelijkheid in het Limburgse onderwijs. 'Inclusief en excellent onderwijs' wil onderwijs aanbieden dat maximale leerkansen biedt aan iedereen, ook aan diegenen die momenteel vaak uit de boot dreigen te vallen.

De heer Reynders was een verdienstelijk basketbalspeler. Hij speelde acht jaar in Eerste nationale bij onder andere Koninklijke Sint-Truidense basketbal en speelde ruim 35 A-interlands met het Belgische nationale basketbalteam. In 1979 speelde Reynders mee op het EK, de Eurobasket 1979, in Turijn (Italië). 

Hij is altijd een groot basketliefhebber gebleven en zette zich na zijn sportieve carrière dan ook in voor het Limburgse basket. Zo werd in 2011, onder zijn voorzitterschap, de Limburgse Basketball Foundation 'Herman Reynders' opgericht. Deze stichting wil de kwaliteit en uitstraling van het basketbal in Limburg verhogen. In 2014 lag hij mee aan de basis van de nieuwe Limburgse topbasketbalclub HUBO Limburg United.

Om die reden heeft de gemeente Lummen haar gouverneursboom een mooi plaatsje gegeven in de omgeving van het Lummense sportcomplex Vijfsprong.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox