Wespen- en hoornaarsnesten

Het melden van wespen- en hoornaarsnesten doe je best via de website van de brandweer.

Wespennest - afbeelding

Als de zon in het land is, duiker er wespen op. Deze nuttige insecten kunnen ook vervelend zijn, zeker wanneer er zich een wespennest bevindt in je tuin, je huis of vlakbij je terras.

Hangt het wespennest eerder veraf, laat het dan ongemoeid. Wespen jagen immers op vliegen, bladluizen en muggen en zijn dus bondgenoten van de mens. Tips om ze op afstand te houden, vind je op https://www.zuidwestlimburg.be/nieuws/last-van-wespen.
Vormt het nest wel een gevaar, dan moet het verwijderd worden. Best begin je hier niet zelf aan, maar laat je dit door de brandweer doen. Hiervoor dien je online een formulier in te vullen. Dit formulier en allerlei informatie vind je op https://www.zuidwestlimburg.be/wat-kunnen-we-voor-je-doen/wespennest-melden.

Ook nesten van hoornaars kan je via datzelfde formulier melden. Meer informatie over hoornaars vind je hieronder.

In België komen zowel Europese als Aziatische hoornaars voor. Op de website van het Vlaams bijeninstituut wordt het verschil goed uitgelegd.
 
Aziatische hoornaars vormen een enorme bedreiging voor ons inheemse bijenbestand en onze biodiversiteit. Ze maken hun nest in de buurt van mensen en eten voornamelijk bijen. Deze hoornaars moeten bestreden worden. Hun aanwezigheid moet dan ook steeds gemeld worden. 
Europese hoornaars daarentegen zijn minder schadelijk. Deze soort blijft gewoonlijk uit de buurt van mensen. Ze eten voornamelijk wespen en vliegen. Enkel indien hun nest voor overlast zorgt, dient hun aanwezigheid gemeld te worden.
 
Ook wie een nest van Europese hoornaars zou verstoren, kan gestoken worden. Een dergelijke steek bevat minder gif dan die van een gewone wesp, en is in die zin minder gevaarlijk voor wie allergische reacties vertoont. Wel kan de steek zelf pijnlijker zijn, omdat de angel nu eenmaal een stuk langer is.
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een exotische wesp die zijn intrede in Vlaanderen deed in 2017. Ze richt heel wat schade aan en moet daarom officieel bestreden worden. 
 
Om een overzicht te krijgen van waar er zich Aziatische hoornaars ophouden, wordt gevraagd deze locaties te melden via de website van Vespawatch.
Je kunt zowel een gevonden nest als een individu melden.
Help mee de Aziatische Hoornaars in kaart te brengen. De bedoeling van Vespa-watch is de invasie van Aziatische hoornaar op te volgen en het beheer ervan in Vlaanderen in kaart te brengen. Met behulp van imkers, natuurvrijwilligers en het publiek worden gegevens verzameld die gebruikt zullen worden voor het organiseren van beheer, onderzoek naar de invasie (invasiesnelheid, gebieden, invasiehistoriek, beheerevaluatie, impactonderzoek) en Europese rapportage.
 
Imkers zetten wiekpotten uit met lokstof om hoornaars te detecteren. Van deze wiekpotten blijf je best af.
 
Meer informatie vind je op https://vespawatch.be/get-involved/.

 

Een steek van een wesp of een bij kan pijnlijk zijn. Als je allergisch bent, is het bovendien niet zonder gevaar. Hoe kan je bijen- en wespensteken voorkomen? En wat moet je doen als je toch gestoken wordt?

In het kort

Wespen- of bijensteken veroorzaken doorgaans een lokale roodheid en zwelling. Die reactie is vrij onschuldig, maar kan wel pijnlijk zijn. Met de juiste zorgen ter plaatse is de tussenkomst van een arts meestal niet nodig en verdwijnt de zwelling meestal na enkele uren. Treden er toch ernstigere symptomen op? Dan neem je best zo snel mogelijk contact op met een arts. 
 

Welke zorgen kunnen meteen worden toegediend?

De eerste zorgen kunnen in veel gevallen erger voorkomen.

We zetten de belangrijkste tips op een rijtje: 

 • Als bijen steken, verliezen ze hun angel. Ga daarom eerst na of er nog een angel nog in de huid zit, en verwijder hem indien nodig. Dat doe je best door zacht met de vingernagel of de botte kant van een mes over de steek te gaan. 
 • Gebruik nooit een pincet om de angel te verwijderen. Er zit immers een gifklier in de angel, die door de grijpende beweging kan opengaan en meer gif kan verspreiden.
 • Reinig de steek met water en zeep, en ontsmet daarna met een ontsmettingsmiddel. 
 • Laat de zwelling afnemen door de steek eerst onder warm water te houden en daarna opnieuw af te koelen met een ijsblokje. 
 • Bij een steek in de hand is het belangrijk om ringen zo snel mogelijk uit te doen. Zo vermijd je dat de bloedvoorziening van de vingers wordt belemmerd.
 • Controleer of de gestoken persoon voldoende beschermd is tegen tetanus.

 

 • Wanneer is een arts noodzakelijk?
 • Bij ernstige symptomen breng je de gestoken persoon best zo snel mogelijk naar het ziekenhuis: 
 • Als iemand allergisch reageert op een bijen- of wespensteek, ontstaan vaak rode vlekken over het hele lichaam. Mogelijke bijkomende symptomen zijn hevige jeuk, zwellen van tong en lippen tot zelfs het bewustzijn verliezen. 
 • Wordt iemand meer dan 20 keer gestoken door een wesp of bij? Dan kan de grote hoeveelheid ingespoten gif ernstige reacties uitlokken zoals misselijkheid, vermoeidheid, diarree, hoofdpijn of bewustzijnsverlies. 
 • In de mond- en keelholte heeft één steek al grote gevolgen. De lokale zwelling bemoeilijkt dan immers de ademhaling. 
 • Tip: Rem de zwelling af met een ijsblokje.

Krijgt de gestoken persoon enkele dagen later ziektesymptomen zoals koorts en rillingen? Breidt de zwelling na enkele dagen uit? Dan kan dat wijzen op een wondinfectie.

Hoe voorkom je een bijen- of wespensteek?

Voorkomen is beter dan genezen. Met deze tips hou je het veilig:

 • Blijf kalm wanneer een wesp of bij dichtbij komt. Vermijd bruuske bewegingen en begeleid het beestje rustig van je weg.
 • Gebruik geen geurende stoffen zoals parfum, haarlak en geurende zonnecrème.
 • Drink niet uit een blikje wanneer je buiten bent.
 • Eet niet buiten, als je allergisch bent.

En wat met de Aziatische hoornaar?

Net als bij een wespen- of bijensteek is een steek van de Aziatische hoornaar pijnlijk. Intense jeuk en zwelling rond de steek zijn het gevolg. In de meeste gevallen is de steek van een Aziatische hoornaar niet gevaarlijk en houdt de pijn gemiddeld 24 uur aan.

Een allergische reactie op hoornaarssteken kan leiden tot een anafylactische shock, een allergische reactie van het immuunsysteem. De gestoken persoon vertoont dan ziektesymptomen zoals misselijkheid, duizeligheid, verwarring, ademnood of bewustzijnsverlies. Breng hem of haar in dat geval zo snel mogelijk naar het ziekenhuis.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox