Gratis vrijwilligersverzekering

Deze verzekering werd in 2018 door Vlaanderen overgenomen van de provincies. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw heeft ondertussen de verzekering in een nieuw kleedje gestoken. Verenigingen kunnen, onder bepaalde voorwaarden, nog steeds een beroep doen op deze gratis vrijwilligersverzekering.

Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk - logo

Omschrijving

Deze verzekering werd in 2018 door Vlaanderen overgenomen van de provincies. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw heeft ondertussen de verzekering in een nieuw kleedje gestoken.

Verenigingen kunnen, onder bepaalde voorwaarden, nog steeds een beroep doen op deze gratis vrijwilligersverzekering. Ze dekt zowat alle activiteiten die vrijwilligers onder toepassing van de vrijwilligerswet uitoefenen, dus: onbezoldigd, onverplicht en ingericht door een vrijwilligersorganisatie. De verzekering omvat burgerrechtelijke, buitencontractuele aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand. Ze is vooral interessant voor occasionele of tijdelijke initiatieven of bij extra activiteiten van feitelijke verenigingen, opstartende vzw’s of vzw’s zonder personeel.

Verenigingen kunnen gratis maximum 1 000 vrijwilligersuren per twaalf maanden verzekeren. Een vrijwilligersuur staat gelijk aan één vrijwilliger die één uur verzekerd is. De toegekende uren blijven de hele periode geldig. De niet gebruikte uren vervallen automatisch op het einde er van. Na deze periode kan je je verzekering verlengen.

Nieuw vanaf 1 april 2019

  • De polis werd uitgebreid, de voorwaarden en het reglement aangepast.
  • Je kan nu alles regelen via een handig digitaal loket.
  • Opgelet! De oude erkenningsnummers zijn niet meer geldig. Controleer of je in aanmerking komt en vraag je nieuwe erkenningsnummer aan op www.gratisvrijwilligersverzekering.be.
  • Vzw’s met betaald personeel komen niet meer in aanmerking.

Werkwijze

Vraag je erkenningsnummer minstens drie weken voor je activiteit aan op www.gratisvrijwilligersverzekering.be. Na goedkeuring blijft je erkenningsnummer twaalf maanden geldig, goed voor 1 000 vrijwilligersuren.

Surf minstens 48 uur voor de te verzekeren activiteit naar www.gratisvrijwilligersverzekering.be en geef online de activiteiten en vrijwilligersuren in. Pas nadat je een bevestigingsbericht ontvangen hebt, zijn je vrijwilligers verzekerd voor deze concrete activiteiten.

Heb je pech? Geef de schade dan zo snel mogelijk door aan de verzekeraar via deze procedure en dit formulier.

Meer informatie

Komt je organisatie niet in aanmerking, ook dan kan je terecht op de website van het Vlaams Steunpunt vrijwilligerswerk vzw, voor het afsluiten van een goede verzekering. Ontdek er hier alles over.

Heb je nog vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw, Amerikalei 164 bus 1, 2000 Antwerpen, 03 218 59 01, verzekering@vsvw.be of raadpleeg www.vrijwilligersverzekeren.be.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox