Open-Monumenten-Dag: 8 september 2019

Open Monumentendag Vlaanderen, het grootste cultureel ééndagsevenement van Vlaanderen zet elk jaar op de tweede zondag van september onroerend erfgoed in de kijker. Op zondag 8 september 2019 zijn we al aan de 31ste editie toe. Voor een activiteitenoverzicht van alle deelnemende gemeenten verwijzen wij je graag naar de algemene website.

Open Monumenten - logo

Lummen restaureert: Grafkapel van Willigen-Glavany

Grafkapel van Willigen-Glavany - voorzijde

Deze unieke grafkapel van de familie van Willigen-Glavany bevindt zich naast de O.-L.-Vrouw-Hemelvaartkerk, in de Kerkstraat in Lummen. De restauratie er van werd ondertussen helemaal voltooid. Op zondag 8 september, Open-Monumenten-Dag, wordt ze dan ook officieel ingehuldigd. Tussen 13.00 en 17.00 uur neemt een gids je mee op reis doorheen de geschiedenis van deze mooie en beschermde grafkapel, opgetrokken in art-nouveaustijl. Het gemeentebestuur van Lummen nodigt iedereen van harte uit om er bij te zijn!

10.30 uur: Misviering met aanstelling Pastorale Eenheid Sint-Anna door bisschop Patrick Hoogmartens

12.00 - 13.00 uur: Receptie en officiële opening grafkapel

13.00 - 17.00 uur: Bezoek aan grafkapel o.l.v. een gids, Open-Monumenten-Dag

Bokrijk restaureert: Wellenshoeve en graanwatermolen uit Lummen

Wellenshoeve in Bokrijk
Foto: website vzw Domein Bokrijk

Begin 2019 tekenden het gemeentebestuur van Lummen en de vzw Het Domein Bokrijk een samenwerkingscharter. Het is de bedoeling dat beide instanties nauwer met elkaar gaan samenwerken.

Verspreid over verschillende jaren, zal het openluchtmuseum al haar gebouwen restaureren. De historische gebouwen die momenteel al onder handen genomen worden, zijn onder meer de Wellenshoeve en graanwatermolen uit Lummen.

Op zondag 8 september opent het Openluchtmuseum Bokrijk gratis zijn deuren tijdens Open Monumentendag.

Naast het vaste programmatie beleeft de bezoeker op deze dag ook de monumenten in restauratie. Er zijn verschillende vakmanschappen te ontdekken die gebruikt worden bij de restauraties en dit via interactieve workshops en rondleidingen. Of neem samen met een gids of een heemkring een kijkje achter de schermen bij één van de historische gebouwen. Een niet te missen kans!

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox