Herinrichting van gemeenteplein

Algemeen
Waar

Gemeenteplein

Soort
Concreet gepland
Wanneer
Najaar 2022
Waarom wordt er gewerkt?

Het gemeenteplein werd voor het laatst heringericht in de jaren '90. Intussen is de omgeving en de manier waarop we ons verplaatsen sterk veranderd. Daarom richten we het gemeenteplein opnieuw in.

Wat houdt het werk in?

Meer plek voor terrassen

In het ontwerp dat werd voorgelegd tijdens de infomarkt van augustus is er meer ruimte voorzien voor terrassen, aan de west- en noordzijde van het plein (waar de horecazaken zich bevinden). Op die manier wil de gemeente het handelscentrum van onze gemeente verder opwaarderen.

Doorgaand verkeer via zuidkant plein

Doordat de west- en noordzijde worden gebruikt voor bijkomende terrassen, moet de verkeerssituatie op het plein aangepast worden. In het ontwerp, dat tijdens de infomarkt werd voorgesteld, rijdt het verkeer via het zuiden van het plein, via een dubbele rijstrook.

Wat is de timing van het werk?

In augustus 2021 werd een voorontwerp voorgelegd van het nieuwe gemeenteplein, tijdens een infomarkt. De opmerkingen die tijdens deze infomarkt werden overgemaakt, werden verzameld. De ontwerper heeft deze opmerkingen verwerkt In het najaar werd het resultaat besproken op de adviesraad verkeer en mobiliteit. Uiteindelijk werd een voorkeurscenario geselecteerd.  Omdat dergelijke herinrichting een grote impact heeft wilden we echter niet over één nacht ijs gaan. Daarom werd besloten om een proefopstelling te maken om de verkeersafwikkeling in de praktijk te testen. De testperiode liep van 27 december 2021 tot 6 februari 2022. We ontvingen meer dan 50 constructieve opmerkingen. Deze bemerkingen werden aan de ontwerper bezorgd om tot een gedragen inrichtingsplan te komen. 

Start herinrichting 

De start van de werken is erg afhankelijk van het definitive ontwerp.  Een exacte startdatum voor de werken is vandaag dus nog niet gekend. Volgens de huidige planning kan de herinrichting van het gemeenteplein ten vroegste starten in het najaar van 2022.

Nieuws over het project
Documenten over het project
BijlageGrootte
PDF-pictogram Infopanelen infomarkt 24-08-20216.95 MB
Contactgegevens
Dienst openbare werken
013 390 525
openbare.werken@lummen.be

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox