Vrijwilligerswerk praktische kant

Verschillende van onze diensten werken ondertussen al heel wat jaren met vrijwilligers. Ook de organisatorische en administratieve kant van vrijwilligerswerk is ondertussen dan ook heel goed geregeld. Hier vind je wat meer informatie over vrijwilligerswerk in de praktijk.

Wie mag vrijwilligerswerk doen?

Eigenlijk zijn er weinig beperkingen buiten dan een minimale leeftijdsgrens: je moet minstens 16 jaar oud zijn om officieel als vrijwilliger een handje te mogen komen bijsteken.
 
Voor sommigen moet er wel een melding gebeuren: zo moeten vrijwilligers met een uitkering van de RVA dit wel melden aan de RVA, vrijwilligers die een leefloon krijgen moeten dit melden aan hun dossierbeheerder. Geïnteresseerden die een uitkering van het ziekenfonds krijgen, moeten dit eerst aanvragen bij de adviserende dokter.
 

Vrijwilligersovereenkomst en verzekering

Voor je start als vrijwilliger ontvang je een vrijwilligersovereenkomst. Deze overeenkomst zorgt er voor dat je verzekerd bent tijdens je vrijwilligerswerk en dat bijvoorbeeld de chauffeurs van Anders Mobiel Limburg verzekerd zijn wanneer ze met hun auto mensen vervoeren.
 
Verder worden hierin ook de nodige afspraken gemaakt rond discretie/beroepsgeheim ….
 

Bibliotheek

Vrijwilligers van de bibliotheek brengen boeken rond als “bibliotheek aan huis” en lezen samen met de mensen, of lezen in de bibliotheek zelf voor aan peuters en kleuters, ….
 

Vergoeding

Eén van de kenmerken van vrijwilligerswerk is uiteraard dat je er niet voor betaald wordt. Dat neemt niet weg dat vrijwilligers onder bepaalde voorwaarden soms een onkostenvergoeding krijgen. Zo krijgen de chauffeurs van Anders Mobiel Limburg een kilometervergoeding voor het gebruik van hun wagen, krijgen lesgevers een vergoeding voor de kosten die ze maken bij de voorbereiding van hun lessen, ...
 

Waardering

Vrijwilliger ben je niet omdat je ervoor betaald wordt, zij vinden hun beloning in de dankbaarheid van de mensen, in de leuke sociale contacten, in het gevoel iets te kunnen bijdragen aan de maatschappij en mensen te helpen.
 
Toch nemen we vanuit de organisatie ook een aantal initiatieven om je er als vrijwilliger regelmatig aan te herinneren hoe belangrijk je bent voor de dienst en hoezeer we jouw inzet appreciëren.
 
Zo zijn er het ‘feest van de vrijwilliger’ en de ‘dag van de vrijwilliger’, krijg je een kaartje op je verjaardag, en wordt je ook door de goede Sint niet vergeten (als je braaf bent geweest natuurlijk). Daarnaast krijgen alle vrijwilligers het personeelsblaadje, en krijgen ze de kans om aangepaste vorming te volgen.
 
Allemaal leuk meegenomen natuurlijk, maar als je de verhalen leest van Marcel, Gerda, Marcel, Godelieve en Jenny, dan merk je al snel dat dit niet de redenen zijn waarom ze het zo lang blijven doen. Zonder uitzondering kennen ze tijdens hun vrijwilligerswerk regelmatig momenten die het de moeite waard maken, die hen eraan herinneren waarom ze ooit als vrijwilliger gestart zijn. En die momenten zijn veel meer waard dan de meer tastbare vormen van waardering.
 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox