Tweede boosterprik Janssenvaccin

Inwoners die het Janssen-vaccin kregen als basisvaccinatie, kunnen een tweede boostervaccin krijgen met een mRNA-vaccin nadat ze eerder al een eerste booster kregen.

België beschouwt een eerste vaccinatie met het Janssen-vaccin, gevolgd door een extra dosis met het Janssen-vaccin of een mRNA-vaccin (van Pfizer of Moderna), als een volledige vaccinatie.  Als je het Janssenvaccin als basisvaccin hebt ontvangen en een tweede dosis (Janssen en of mRNA) dan wordt dit in België als boosterdosis gezien.  Dit vaccinatieschema, dat dus bestaat uit twee dosissen, is voor ons land voldoende voor een positief Covid Safe Ticket en het Europees Digitaal Corona Certificaat.

In sommige landen is een tweede boostervaccin na het Janssenvaccin nodig: 

In Duitsland heb je na 3 maanden na je eerste boosterprik een tweede boosterprik nodig om als volledig gevaccineerd beschouwd te worden. 

In Frankrijk wordt een persoon die het Janssenvaccin als basisvaccin heeft gehad, pas volledig gevaccineerd beschouwd indien 4 maanden na de eerste boosterprik een tweede boosterprik heeft ontvangen.

Waarom biedt België een tweede boostervaccin aan?

In het buitenland, met name in Duitsland, wordt een tweede dosis vaccin na een Jansen vaccin niet als een booster beschouwd maar als een tweede vaccin binnen de basisvaccinatie waardoor een derde vaccin wordt vereist minstens 3 maanden na de tweede vaccinatie. We weten bovendien dat de werking van COVID-vaccins met de tijd afneemt, dus een extra dosis is niet nutteloos.

Welk vaccin wordt aangeboden?

Voor volwassenen ouder dan 30 jaar kan zowel het Pfizervaccin (Comirnaty) gebruikt worden als het vaccin van Moderna (halve dosis).
Voor personen jonger dan 31 jaar wordt aangeraden om het Pfizervaccin te gebruiken.

Bijwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen van de coronavaccins zijn een pijnlijke en soms wat gezwollen (rode) plek op de arm daar waar geprikt is, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en koorts. Soms is er last van gezwollen lymfeklieren. Deze bijwerkingen komen ook voor bij boosterprikken. Deze klachten zijn meestal licht tot matig en ontstaan binnen een paar dagen na de vaccinatie.

Een gekende zeldzame nevenwerking van mRNA-vaccins, vooral bij jonge mannen is een verhoogde kans op myocarditis (hartspierontsteking). De symptomen kunnen variëren, maar zijn vaak kortademigheid, een krachtige hartslag die onregelmatig kan zijn (hartkloppingen) en pijn op de borst Deze aandoening kan behandeld worden en heeft een mild verloop.

Waar en wanneer kan de booster gegeven worden?

Je krijgt voor dit tweede boostervaccin geen persoonlijke uitnodiging. Je kan zelf een afspraak maken via het callcenter van het vaccinatiecentrum TheMax: 011 80 80 33

De voorziene prikdata zijn:

  • 1 maart
  • 7 maart
  • 17 maart
  • 22 maart
  • 31 maart

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox