Lummen helpt

De maatregelen met het oog op de strijd tegen het Coronavirus hebben een impact op heel wat mensen. Een aantal ouderen, mensen met een zwakke gezondheid en andere kwetsbare groepen zijn omwille van deze specifieke situatie vaak op zoek naar een helpende hand. Aan de andere kant merken we ook heel wat solidariteit en initiatieven van Lummenaren die hulp willen bieden aan diegenen die dat nodig hebben.

Met "Lummen helpt" wil de gemeente Lummen zij die hulp nodig hebben en zij die klaarstaan om een helpende hand te bieden met elkaar verbinden.

Helpen of geholpen worden

Of je nu zelf hulp nodig hebt, of je wil jezelf graag aanbieden om anderen te helpen, op deze pagina kan je terecht om dit aan ons te laten weten.

Heb je hulp nodig en heb je niemand die kan helpen laat het ons dan weten. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar iemand die voor je naar de winkel, de post of de apotheker wil gaan, iemand die je huisdier wil uitlaten of gewoon iemand voor een telefonische babbel, laat het ons dan weten. Wij gaan op zoek naar de juiste vrijwilliger en brengen jullie met elkaar in contact. 

Hoe kan je ons dit laten weten:

Boodschappen doen voor een buur die dat zelf niet kan of tot een risicogroep behoort, de hond uitlaten, naar de apotheek gaan, maaltijden rondbrengen, brieven schrijven, telefoneren met een oudere persoon die thuis moet blijven of in een rusthuis zit zonder bezoekers, … Als je je steentje wil bijdragen kan dat op verschillende manieren.

Help eerst personen die hulp nodig hebben in je directe omgeving (familie, buren, vrienden...) Je kan ook dit kaartje downloaden en het bijvoorbeeld bij buren in de bus steken om hulp aan te bieden.

Schoolwerk, in deze tijden is niet gemakkelijk. Een aantal Lummense kinderen en jongeren kunnen hierbij dan ook hulp gebruiken.
Een studeerbuddy neemt het huiswerk niet over maar supportert en helpt vanop afstand (via telefoon, skype, videochat,..). 

Interesse om een studeerbuddy te worden? Of heb je hulp nodig bij het maken van je huiswerk en wil je graag gelinkt worden aan een studeerbuddy, stuur dan een mailtje naar lummen.helpt@lummen.be of bel naar 013 390 605.

Het is uiteraard belangrijk dat je zelf geen ziektesymptomen vertoont (loopneus, hoesten, koorts, ...) en een goede algemene gezondheid hebt vooraleer je er op uittrekt om anderen te helpen.

Volg in elk geval de algemene richtlijnen om besmetting tegen te gaan:

  • Maak afspraken telefonisch of digitaal.
  • Maak zo weinig mogelijk fysiek contact.
  • Hou afstand.
  • Was voor en na het bezoek je handen.
  • Wees voorzichtig met risicogroepen.
  • Boodschappen terugbetalen met geld in een enveloppe of digitaal.

Meer info op www.info-coronavirus.be

De Vlaamse Regering breidt de vrijwilligersverzekering uit naar alle burgers die de komende weken acties op poten zetten om buren en kwetsbaren te helpen tijdens de coronacrisis. Dit om de vele helpende handen extra te beschermen.

Tot nu toe konden alleen verenigingen een gratis vrijwilligersverzekering afsluiten bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. Dit wordt nu ook mogelijk voor individuele burgers. Ook zij kunnen een aanvraag doen via het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. Mensen kunnen zich verzekeren voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand tijdens vrijwilligerswerk.

Meer informatie en registreren: www.vlaanderenvrijwilligt.be

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox