Wapenstilstand / Einde W.O. I

Op diverse plaatsen in de wereld wordt op 11 november stilgestaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog.

Militaire plechtigheid 2019
Op diverse plaatsen in de wereld wordt op 11 november stilgestaan bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Op 11 november 1918, om 11.00 uur, tekenden Duitsland en de geallieerden de wapenstilstand in een treinwagon in het Noord-Franse Compiègne, waarmee een einde kwam aan vier jaar oorlog.

Iedere Lummense deelgemeente heeft een eigen herdenkingsplechtigheid (met onder meer een eucharistieviering en een bloemenhulde). Dit jaar houden Lummen-centrum en Linkhout samen een plechtigheid.

Via onze gemeentelijke informatiekanalen vernemen jullie elk jaar de meest recente informatie over deze plechtigheden.

Linkhout/Lummen-centrum: 11 november

  • 8.50 uur: monument op het dorpsplein (Linkhout)
  • 09.00 uur: start plechtigheid
  • 9.45 uur samenkomst kerkhof Lummen-centrum
  • 10.00 uur start plechtigheid kerkhof Lummen-centrum
  • 11.00 uur start eucharistieviering kerk Lummen-centrum met aansluitend de bloemenhuldes aan de oorlogsmonumenten

 

Meldert:  11 november

  • 09.00 uur: samenkomst Dorpsplein
  • 9.30 uur: Eucharistieviering in de Sint-Willibrorduskerk gevolgd door bloemenhulde

In Lummen zijn drie oud-strijdersverenigingen actief. Zij verzorgen, samen met het gemeentebestuur van Lummen, de herdenkingsplechtigheid in de eigen deelgemeente.

Ook de Slag van Lummen en V-dag Meldert worden samen met deze oud-strijdersverenigingen georganiseerd.

  • de Oud-strijders van Linkhout
  • de Oud-strijders van Lummen-centrum
  • de Oud-strijders van Meldert

In 2018, honderd jaar na WO I, legde het gemeentebestuur van Lummen, in samenwerking met Natuurpunt Lummen, een Vredesbos aan, naast het domein van de Duizendjarige Eik. Zo wil men de herinnering aan de oorlog bewaren voor toekomstige generaties. Het plan hiervoor werd opgemaakt door het Regionaal Landschap Lage Kempen.

Het aanplanten vond plaats op zaterdag 1 december en gebeurde samen met de kinderen die geboren werden in de periode 2014-2018. Twee derde van het terrein werd bebost. Dat betekent een oppervlakte van 66 are, onderverdeeld in vijf zones voor de jaren 2014 tot en met 2018. Elke zone kreeg een grotere boom, naast het overige bosplantgoed. Er werd gekozen voor wintereik, zomerlinde, haagbeuk, veldesdoorn en zomereik. Daarnaast werden er ook nog 1 000 andere plantjes geplant.

Op termijn zal het Vredesbos evolueren naar een speel- en belevingsbos met speelelementen, zitkuil, fruitdoolhof, zitbank en picknickplek. Ook zullen er wandelpaden komen die aansluiten op het domein van de Duizendjarige Eik en het Millenniumbos. Natuurpunt Lummen zorgde voor de aanschaf van het bosplantsoen en de gemeente Lummen staat in voor de aanleg en het onderhoud van het Vredesbos.

Naast het Vredesbos werden er ook al verschillende Vredesbomen geplant, onder meer vlak naast de Vredessoldaat, op het nieuwe plein Binnen Vrijheid. De winterlinde werd geschonken door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox