Slag van Lummen

De Slag van Lummen was een moedige poging van het Belgische leger om de Duitsers aan het Albertkanaal tegen te houden. 

Slag van Lummen - foto gevelsteen gemeentehuis

“Toen het Duitse leger België binnenviel op 10 mei 1940 had een deel van de Belgische troepen zich onder leiding van luitenant-generaal Massart aan het Albertkanaal opgesteld. België hoopte op die manier de Duitse overmacht te kunnen tegenhouden. Maar al snel werd duidelijk dat dit onbegonnen werk was. De bruggen over het kanaal werden al die eerste dag opgeblazen en Lummen was op 12 mei al ingenomen. Tijdens deze ‘Slag van Lummen’ sneuvelden 36 Belgische soldaten, die begraven werden in het kasteelpark van Het Hamel. Er viel ook een burgerslachtoffer in Goeslaer.” (tekst: journalist en amateurhistoricus Koen Luts)

De slag nabij Lummen was dus een moedige poging van het Belgische leger om de Duitsers aan het Albertkanaal te stoppen. De geschiedenis is echter anders uitgedraaid. Het is ongetwijfeld een van de meest tragische en dramatische dagen uit de Lummense (oorlogs)geschiedenis.

Het gemeentebestuur hecht veel belang aan het herdenken van militaire gebeurtenissen die een grote rol gespeeld hebben in de geschiedenis van Lummen. Het is een kwestie van respect betuigen aan de gesneuvelden.

Jaarlijks wordt, op de zondag het dichtst bij 12 mei, de Slag van Lummen herdacht. Via onze gemeentelijke informatiekanalen vernemen jullie elk jaar de meest recente informatie over deze plechtigheid.

  • 09.45 uur: samenkomst op de gemeentelijke begraafplaats voor een bloemenhulde (Krekelstraat)
  • 10.30 uur: samenkomst op het Gemeenteplein
  • 10.50 uur: vorming van de stoet
  • 11.00 uur: eucharistieviering gevolgd door een bloemenhulde aan de monumenten naast de O.-L.-V.-Hemelvaartkerk, op het Gemeenteplein en aan de voorgevel van het Administratief Centrum

Deze plechtigheid wordt samen met de Oud-strijders van Lummen-centrum georganiseerd.

Op 10 mei 2020 was het precies 80 jaar geleden dat de Slag van Lummen plaats vond. Een goede reden om jullie voor deze speciale verjaardag een speciaal programma aan te bieden. Spijtig genoeg heeft het coronavirus er anders over beslist.

Maar, geen nood, schrijf alvast 9 mei 2021 in jullie agenda!

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox