V-dag / Einde W.O. II

Op 8 mei wordt in de meeste Europese landen, waaronder België, de Bevrijdingsdag, of ‘Victory in Europe Day’ herdacht. 

V-dag Meldert - foto optocht
Op 8 mei wordt in de meeste Europese landen, waaronder België, de Bevrijdingsdag, of ‘Victory in Europe Day’ herdacht. Op 8 mei 1945 capituleerde het Duitse leger immers officieel, waardoor in Europa een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
Meer dan drie maanden later kwam er pas echt een definitief einde aan de Tweede Wereldoorlog, toen Japan op 15 augustus 1945 (formeel op 2 september 1945) de strijd staakte.
Er vielen ongeveer zestig miljoen doden.
 
Het gemeentebestuur hecht veel belang aan het herdenken van militaire gebeurtenissen die een grote rol gespeeld hebben in de geschiedenis van Lummen. Het is een kwestie van respect betuigen aan de gesneuvelden.

Jaarlijks wordt, op een zaterdag begin mei, in deelgemeente Meldert tijdens V-dag het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. De precieze datum van V-dag varieert. Via onze gemeentelijke informatiekanalen vernemen jullie elk jaar de meest recente informatie over deze plechtigheid.

  • - 17.30 uur: samenkomst dorpsplein Meldert (Pastorijstraat)
  • - 18.00 uur: eucharistieviering in de Sint-Willibrorduskerk, gevolgd door een bloemenhulde aan het monument langs de kerk

Deze plechtigheid wordt samen met de Oud-strijders van Meldert georganiseerd.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox