Wandelen

In onze mooie, groene gemeente kan je naar hartenlust wandelen. Hieronder vind je enkele tips en uitgestippelde routes. Wandelkaarten zijn te koop aan onze UiTbalie. Gelieve enkel op deze routes te wandelen en het toegangsverbod bij privébossen en –velden te respecteren.

Beek en wandelpad
Los het moordmysterie tijdens je wandeling op

Wandelingen

Sinds de coronacrisis zijn we allemaal massaal beginnen met wandelen. Gedurende onze wandeling komen we toch ergens wel in het contact met het verkeer. Daarom is het belangrijk dat iedereen de juiste veiligheidsregels kent zodat alle wandelaars bewust zijn van de gevaren op de weg.

  • Kies voor kleurrijke of fluorescerende kledij omdat deze beter opvallen. Een chauffeur ziet in het donker, wandelaars met donkere kledij maar op 20 meter. Terwijl een wandelaar met kleurrijke en fluorescerende kledij opvalt vanaf 150 meter.
  • Wandel op het voetpad.
  • Is er geen voetpad aanwezig? Wandel dan op de gelijkgrondse of verhoogde berm.
  • Is er geen berm? Dan mag je wandelen op de parkeerzone.
  • Is er geen voetpad, berm of parkeerzone? Wandel dan links van de rijbaan, 1 per 1 achter elkaar. Blijf ten alle tijden goed opletten!

 Hou rekening met deze tips tijdens je wandeling en wandel veilig.

Voor meer info neem een kijkje op:  www.wandelsportvlaanderen.be/nl/activiteiten/807/ik-wandel-veilig

Natuur Lummen

Nooit meer de weg kwijt of langer onderweg dan je voeten je kunnen dragen. Dankzij het Lummense wandelwegennetwerk kan je zelf gemakkelijk je wandeling uitstippelen. Je hebt de keuze tussen verschillende prachtige routes die allemaal op elkaar aansluiten. Je moet enkel de cijferbordjes volgen. 

Route: bewegwijzerd, wandelkaart = gratis

Wandelkaart Schulensbroek

Deze landschapswandeling voert je grotendeels door natuurreservaat het Schulensbroek, een van de grootste Vlaamse natuurreservaten. Met al dat water, de uitgestrekte graslanden en de talrijke water- en weidevogels lijken de polders niet ver weg. Vele plant- en diersoorten hebben hier hun thuis gevonden. Geniet van de rust en de weidse natuur. Vergeet zeker je verrekijker niet! 
Het Schulensmeer is de perfecte uitvalsbasis om het natuurgebied te verkennen. Aan de oever van het meer ligt het NatuurEducatief Centrum ’t Vloot (Demerstraat 60). Op de bovenverdieping vertellen informatiepanelen het verhaal van het gebied en beneden kan je terecht voor informatie. 

Route: bewegwijzerd, wandelkaart = 2,50 euro

Kleen Meulen

Het Lummensbroek is afgescheiden van het Schulensbroek door de spoorlijn Diest-Hasselt. Rond 1970 werden hier drie vijvers aangelegd voor de kweek van karper. Door de slechte toestand van de dijken stonden de vijvers lange tijd droog en groeiden ze vol wilgen. De provincie Limburg, de gemeente Lummen, de Werkgroep Ecologie Lummen, Natuurpunt en het Regionaal Landschap Lage Kempen sloegen de handen in elkaar en herstelden de vijvers in 2005. De vijvers zijn ondertussen weer gevuld met water en de plantengroei en het dierenleven zijn in volle ontwikkeling. Een vogelkijkhut biedt je een goed zicht op de vijvers. 
Je vertrekt aan de Kleen Meulen (Mangelbeekstraat 56). 

Route: bewegwijzerd, geen wandelkaart beschikbaar

Vallei van de Zwarte Beek: Laren
Ten westen van de autosnelweg Hasselt-Luik (E313) verbreedt de Vallei van de Zwarte Beek sterk. In de middenloop ter hoogte van de 'Bocht van Laren' in Lummen is de vallei op haar breedst. Het landschap is vrij open en in de uitgestrekte graslanden broeden nog heel wat weidevogels.
In de buurt van de Gestelse Molen (net over de grens met Paal) werd in 2004 een natuurinrichtingsproject uitgevoerd. Enkele oude visvijvers werden natuurvriendelijker gemaakt. Een verbinding met twaalf vistrappen zorgt ervoor dat vissen een hoogteverschil van 1,60 meter tussen de Zwarte Beek en de Oude Beek kunnen overbruggen. Een bijkomend voordeel is dat hierdoor een geschikt voedsel- en broedgebied ontstaat voor heel wat water- en moerasvogels. Bij nat weer zijn laarzen aangeraden. Meer informatie vind je hier.
Je vertrekt aan het vroegere theehuisje De Theepot (Ashoekstraat 2).
 

Route: bewegwijzerd, geen wandelkaart beschikbaar

Wandelkaart Zwarte Beek: Venusberg
Wandel langs getuigenheuvels en bloemenweiden en ontdek verschillende facetten van de Vallei van de Zwarte Beek. Typisch is de snelle afwisseling van het landschap. Je verveelt je hier geen minuut. Je wandelt er van nat (ten zuiden van Meldert) naar droog, richting het noorden. Bovendien heb je een behoorlijk hoogteverschil te overbruggen en klim je uit de vallei naar de flanken van de Zwarte-Beekvallei. Op de top van de Venusberg heb je dan ook een prachtig uitzicht! 
Bij nat weer zijn laarzen aangeraden. Meer informatie vind je hier.
Je vertrekt aan de kerk van Meldert (op de hoek van de Zelemse- en de Meldertsebaan).
 
Route: bewegwijzerd, kaart = 2,50 euro
Wandelkaart Zwarte Beek: Zelem en Meldert

Wandel over de flanken van de Zwarte-Beekvallei en ontdek weer andere facetten van de Vallei van de Zwarte Beek: naaldbossen, landduinen, heide … Typisch is de snelle afwisseling van het landschap. Je verveelt je hier geen minuut! Je wandelt ook hier van nat naar droog, tot boven op de Heesberg.
Je kan vertrekken zowel aan de kerk van Meldert (op de hoek van de Zelemse- en de Meldertsebaan) of op het einde van de Broekstraat (Zelem, deelgemeente van de gemeente Halen).
Bij nat weer zijn laarzen aangeraden. Meer informatie vind je hier.

Route: bewegwijzerd, wandelkaart = 2,50 euro

Wandelgebied Thiewinkel
Foto: Paul Peeters

Op 28 mei 2017 werd deze nieuwe wandelroute plechtig geopend. De gemeente Lummen kreeg hiervoor de hulp van Limburgs Landschap. Je wandelt door een rijk gevarieerd cultuurlandschap, met waterplassen en vochtige bossen. Meer informatie: www.limburgs-landschap.be 
Je vertrekt aan de kerk van Thiewinkel (Sint-Janstraat). 

Route: bewegwijzerd, wandelkaart = gratis

Voetstapjes 10 000 stappen

Voor de 10 000-stappenroute (7 km) volg je de specifieke bordjes en de bordjes met de oranje kruisjes. Voor de 4 000-stappenroute (2,8 km) volg je de specifieke bordjes.
Je vertrekt aan ’t Vloot (Demerstraat 60). Klik hier voor meer informatie.

Opgelet! Er wordt momenteel gewerkt rond het Schulensmeer. Sommige routes kunnen onderbroken en / of omgeleid zijn.

Route: bewegwijzerd, geen aparte wandelkaart beschikbaar, wandelkaart ‘Schulensbroek’ = 2,50 euro

Gezondheidswandelingen - logo

Met een groep trekken we de natuur in voor een mooie wandeling onder leiding van Willy.   Wil je meewandelen? Bel Willy Masselin ( 013 52 15 63) en hij vertelt waar de groep vertrekt. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Deelnemen is gratis.

Kasteel Lagendal

Elke laatste zondag van mei vindt 'Kastelen Anders' plaats. Onze vroegere 'Kastelenwandeling' werd in een nieuw kleedje gestoken. Elk jaar wordt een nieuwe, begeleide wandeling uitgewerkt, die telkens weer enkele Lummense erfgoedparels aan doet. Deelnemen is gratis.

Route: niet bewegwijzerd, varieert van jaar tot jaar 

Lummense parels

Lummen heeft heel wat verborgen moois. Met deze kaart wandel je naar het domein van de Duizendjarige eik, de Kleen Meulen en de Willekensberg en maak je ondertussen kennis met het rijke verleden van Lummen via de verschillende kastelen, molens en de Kapel van de Beukeboom.

Route: bewegwijzerd, gratis

GPS-wandeling - QRcode
Je komt op Lummense plekjes waar je anders misschien nooit zou komen. Onderweg beantwoord je enkele vragen, voer je leuke opdrachten uit, verneem je interessante weetjes over Lummen en leer je bij over duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.

Je vertrekt aan het Administratief Centrum (Gemeenteplein 13).

Route: niet bewegwijzerd, gratis

Wandelen in Limburg - logo

Geniet van een verkwikkende wandeling en het Limburgse landschap. Kies een duidelijk bewegwijzerde wandelroute via www.wandeleninlimburg.be.

Groene halte-wandeling

Vanaf 12 november 2022 kan je de Groene Halte-wandeling 'Dwars door de Demerdelta" wandelen. Deze lange wandeling (14,5 km of 16 km) begint aan het treinstation van Schulen en wandel je af naar het treinstation van Diest. Je passeert o.a. de nieuwe wandellus in Webbekomsbroek en Zelem, het kinderbelevingspad aan het Schulensmeer en de gloednieuwe visplaatsen zijn een extra troef langsheen de 4 gemeenten en 2 provincies.

In de gemeente Lummen realiseren we dit jaar een wandelroute met als thema de Tweede Wereldoorlog en de Slag van Lummen. De wandeling maakt gebruik van de Erfgoed app waarin afbeeldingen, animaties en 3D-reconstructies de bezoekers het verleden laten beleven.

De route start op de parking op het domein van de Duizendjarige Eik. Hier kan een uitstap worden gemaakt naar het Vredesbos. Hierna volgt de uitkijktoren waar uitgekeken kan worden over de regio met toelichting over de Slag van Lummen. Het hoogtepunt van de wandeling bestaat uit het wandelen door de loopgraven bij de Kwezelstraat en Dikke Eikstraat. Bezoekers wanen zich door enkele levensgrote panelen tussen de soldaten. De wandeling wordt afgesloten met een tocht door bossen en holle wegen, terug naar de parking.

Sterrenplekjes

Sterrrenplekjes - voorkant boekje

Het Regionaal Landschap Lage Kempen organiseerde, in samenwerking met de provincie Limburg, een wedstrijd om de twintig mooiste plekjes van Noord- en West-Limburg te belonen met Landschapssterren. Op deze sterrenplekjes kan je de Limburgse natuur op een unieke manier zien, proeven, voelen, ruiken, beleven. Dit pilootproject werd ondersteund door Europese subsidies en bevestigt de rol van Limburg als pionier.

Ook Lummen viel in de prijzen met twee één-sterrenplekjes: de 'Bocht van Laren' en de 'Venusberg'. Natuur om te ontdekken en trots op te zijn!

Nieuwsgierig naar de andere sterrenplekjes? Een boekje met de twintig mooiste sterrenplekjes binnen het Regionaal Landschap Lage Kempen is te verkrijgen aan de UiTbalie. Je vindt er naast foto’s en praktische informatie ook interessante weetjes over de sterrenplekjes en leuke doe-tips voor de kinderen. Want de sterrenplekjes staan altijd garant voor een leuke familie-uitstap in het Limburgse landschap.

Bocht van Laren - sterrenplekje

Natuurreservaat ‘De Bocht van Laren’ maakt deel uit van de Vallei van de Zwarte Beek. Hier herstelt men het open karakter van de vallei, zodat de hier thuis horende weidevogels kunnen terugkeren. Zij zijn gelukkig met deze vochtige vallei, die een unieke leefomgeving vormt. Bovendien bieden de hooilanden een kleurig bloemenschouwspel. 
Je vertrekt aan het vroegere theehuisje De Theepot (Ashoekstraat 2).

Venusberg
De streek van Lummen is vrij heuvelachtig in vergelijking met de rest van de Lage Kempen. De ‘getuigenheuvels’, zandbanken van miljoenen jaren oud, zijn door de jaren ijzerzandstenen heuvels geworden. De Venusberg maakt deel uit van een prehistorische heuvelrug. Van op de ‘berg’ kijk je recht de prachtige Vallei van de Zwarte Beek in. De Venusberg was al in de oudheid druk bezocht. Archeologen vonden hier namelijk al meer dan 5 000 prehistorische voorwerpen. Dit sterrenplekje vind je op de wandelkaart ‘Vallei van de Zwarte Beek: Venusberg'.
Je vertrekt aan de kerk van Meldert (op de hoek van de Zelemse- en de Meldertsebaan).

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox