Accordions
Bijen zijn heel belangrijk als bestuiver van landbouwgewassen, fruit en wilde planten. Meer dan 75 % van alle planten die we kennen, zijn afhankelijk van bestuiving door insecten. Zonder bijen geen fruit, geen groente.
Bijen hebben het echter steeds moeilijker om te overleven Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig voor meer voedsel en nestgelegenheid. Samen kunnen wij hen helpen.
Denk tweemaal na bij de aanleg van verhardingen in je tuin. Durf te saneren en breek betonnen oppervlakten uit. 80 % van de bijen leeft onder de grond. Dus hoe meer verharding, hoe meer dakloze bijen. Ontharden zorgt ook voor meer biodiversiteit en een aangenamere leefomgeving.
Vergroen je omgeving. Leg een bijentuin aan. Plant een bijenboom zoals een wilg of een linde. Maak een tegel- of een geveltuin. Of zorg gewoon voor meer bloemetjes. Zo zorg je voor extra bijenlekkers.
Gouden tips vind je op www.weekvandebij.be.
Wil je smullen van honing uit je eigen tuin, dan moet je heus niet zelf met een bijenkast aan de slag gaan. Honingbijen vliegen tot 3 km ver en bezoeken zeker ook jouw lekkere tuin.
In Lummen wonen verschillende bezielde imkers. Ze stoppen, samen met de bijen, veel energie en tijd in het produceren van een lokaal topproduct. Geniet er van!
Jaarlijks vindt de ‘Week van de Bij’ plaats, een initiatief van de Vlaamse Overheid. Britt van Marsenille (imker en gepassioneerd door bijen) en Dominique Persoone (fan van bijen en zuivere honing) zijn ook nu weer meter en peter van de ‘Week van de Bij’. Zij geven alvast het goede voorbeeld. Doe ook jij mee? Allerlei tips, informatie, leuke spelletjes, wedstrijden en nog zoveel meer vind je op www.weekvan de bij.be en in de bijenkrantjes. De bijtjes zullen je dankbaar zijn!
Naar jaarlijkse gewoonte neemt ook Lummen deel. Trouwens, onze gemeente houdt het hele jaar door rekening met de bijtjes.
- Jaarlijks nemen we deel aan de actie Maai Mei Niet (maaimeiniet.be).
- Er worden bloembollen geplant en bloemenweides aangelegd.
- In samenwerking met de Gemeentelijk Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) werd in het najaar van 2022 een fairtrade-filmavond georganiseerd, met de film ‘Honeyland’.
- Tijdens het vrijwilligersfeest van 2 maart 2023 kregen alle aanwezigen bloemenbommetjes cadeau. Heel wat tuinen, terrassen en bloembakken zullen er binnenkort heel wat vrolijker uit zien.
- Verschillende gemeentelijke gebouwen beschikken reeds over een groendak.
- Regelmatig worden er bijkomende bijenhotelletjes geplaatst.
- Maailuwe stroken vind je op de volgende locaties: hoek Kraaibergstraat, hoek Schalbroekstraat-Beukenboomstraat (aan elektriciteitscabine), plein St.- Jacobusstraat, kruispunt St.-Jansstraat-Opworpstraat, Ringlaan (ter hoogte van parking Okay, Mina-boom).
- Daarenboven zal op verschillende plaatsen verharding plaats maken voor groen. Dubbele winst voor de bijen: bovengronds (voedselbron) en ondergronds (nestgelegenheid).
- In het kader van de ‘Week van de bij’ kan je op vrijdag 2 juni 2023, van 13.00 tot 15.00 uur, in het Lokaal Dienstencentrum ’t Klavertje (Dr. Vanderhoeydonckstraat 56) bijenwaskaarsen leren maken. Net als honing zijn bijenwaskaarsen 100 % natuurlijk en ruiken ze heerlijk. Imker Kris vertelt er je alles over en zorgt dat jij met een eigen kaars naar huis kan. Uiteraard mag je ook honing proeven en worden alle vragen over propolis en koninginnebrij beantwoord. Deelnemen kost 4,00 euro. Inschrijven doe je via lokaaldienstencentrum@lummen.be, 013 390 605.
In de bibliotheek vind je een heuse boekenstand helemaal gewijd aan het bijzondere leven van de bijen.
Een boeiend Bijenkrantje ligt klaar voor jou bij verschillende gemeentelijke diensten (o.a. inkomhal Administratief Centrum, Gemeenteplein 13), in De Winning, in Sint-Annahof, bij imker Benny Goris (Roosterstraat 4 a), in tuincentra De Kleen Meulen en Lieten-Lieten.
Lummen neemt al heel wat initiatieven om het onze bijtjes aangenamer te maken. Zo worden er winterlindes geplant, bloemenweides ingezaaid, bijenvriendelijke bodembedekkers aangeplant op kerkhoven …
Met jullie hulp kunnen we binnenkort meedingen naar de titel van ‘Bijenvriendelijke gemeente’. De bijtjes zullen je bijzonder dankbaar zijn.
Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) werden opgemaakt door de Verenigde naties en dienen wereldwijd als leidraad om een duurzame koers te varen. Dit project kadert in doelstelling 2, 3, 11, 13 en 15.
Nieuwe landbouwtechnieken zullen gezond en kwalitatief voedsel op een duurzame manier verbouwen. Zo heeft iedereen voedselzekerheid.
Een groene omgeving zorgt voor meer gezondheid en welzijn.
Veerkrachtige gemeenten en groene publieke ruimten kunnen de klimaatverandering helpen opvangen.
De klimaatverandering treft elk land in elk werelddeel. Het is belangrijk de gevolgen er van met allerlei acties tegen te gaan.
Bescherming, herstel en duurzaal gebruik van ecosystemen zijn essentieel. Behoud van de biodiversiteit is prioritair.