Blije bijtjes

Bijen zijn heel belangrijk als bestuiver van landbouwgewassen, fruit en wilde planten. Ze hebben het echter steeds moeilijker om te overleven. Samen kunnen wij hen helpen.

Bijentuin - bloemenfoto met bordje

Bijen zijn heel belangrijk als bestuiver van landbouwgewassen, fruit en wilde planten. Meer dan 75 % van alle planten die we kennen, zijn afhankelijk van bestuiving door insecten. Zonder bijen geen fruit, geen groente.

Bijen hebben het echter steeds moeilijker om te overleven Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig voor meer voedsel en nestgelegenheid. Samen kunnen wij hen helpen.

Denk tweemaal na bij de aanleg van verhardingen in je tuin. Durf te saneren en breek betonnen oppervlakten uit. 80 % van de bijen leeft onder de grond. Dus hoe meer verharding, hoe meer dakloze bijen. Ontharden zorgt ook voor meer biodiversiteit en een aangenamere leefomgeving.

Vergroen je omgeving. Leg een bijentuin aan. Plant een bijenboom zoals een wilg of een linde. Maak een tegel- of een geveltuin. Of zorg gewoon voor meer bloemetjes. Zo zorg je voor extra bijenlekkers.

Gouden tips vind je op www.weekvandebij.be.

Wil je smullen van honing uit je eigen tuin, dan moet je heus niet zelf met een bijenkast aan de slag gaan. Honingbijen vliegen tot 3 km ver en bezoeken zeker ook jouw lekkere tuin.

In Lummen wonen verschillende bezielde imkers. Ze stoppen, samen met de bijen, veel energie en tijd in het produceren van een lokaal topproduct. Geniet er van!

Jaarlijks vindt de ‘Week van de Bij’ plaats, een initiatief van de Vlaamse Overheid. In 2022 is dat van 29 mei tot 5 juni. Het officiële startschot wordt dit jaar gegeven in het Netepaleis in Kessel, op zondag 29 mei.

Britt van Marsenille (imker en gepassioneerd door bijen) en Dominique Persoone (fan van bijen en zuivere honing) zijn ook nu weer meter en peter van de ‘Week van de Bij’. Zij geven alvast het goede voorbeeld. Doe ook jij mee? Allerlei tips, informatie, leuke spelletjes, wedstrijden en nog zoveel meer vind je op www.weekvan de bij.be.

Ook Lummen heeft wat speciaals in petto.

 • Je kan een boeiend Bijenkrantje afhalen in de inkomhal van het Administratief Centrum (Gemeenteplein 13), in De Winning, in Sint-Annahof, bij imker Benny Goris (Roosterstraat 4 a).
 • In de bibliotheek vind je tussen 23 mei en 5 juni een heuse boekenstand helemaal gewijd aan het bijzondere leven van de bijen.
 • Van 23 mei tot en met 5 juni kan je in onze bibliotheek ook een bijententoonstelling bezoeken. In samenwerking met Het Buskruid worden er niet alleen imkermaterialen tentoongesteld (zoals een ouderwetse bijenkorf en honingraten), maar ook eindproducten (zoals honing en bijenwas).
 • Op woensdag 1 juni 2022 kan je in onze bibliotheek terecht voor een workshop 'zelf natuurlijke verzorgingsproducten maken'. Inschrijven is noodzakelijk. Per persoon betaal je 10,00 euro. Meer informatie vind je hier.
 • Via Lokaal Dienstencentrum 't Klavertje kan je op zaterdag 4 juni 2022 op stap naar een lokale imker. Kom zo alles te weten over de bijtjes en hun lekkere honing. Het vertrek is voorzien om 13.00 uur aan 't Klavertje. Per persoon betaal je 3,00 euro. Inschrijven (verplicht) en meer informatie: 013 390 605, lokaaldienstencentrum@lummen.be
 • In tuincentrum De Kleen Meulen staat men je met raad en daad bij in het kiezen van zadenmengsels, bijenplantjes, bijenhotelletjes ... En ook daar vind je onze boeiende bijenkrantjes.

Onze gemeente houdt het hele jaar door rekening met de bijtjes.

 • Jaarlijks nemen we deel aan de actie Maai Mei Niet.
 • Er worden bloembollen geplant en bloemenweides aangelegd.
 • Gemeenteschool De Zonnebloem beschikt over een groendak. Ook een dak van het Administratief Centrum wordt omgetoverd tot een groendak.
 • In het nieuwe parkje tussen de Vandermarckestraat en de Sportweg werden bijenhotelletjes geplaatst. Ook op diverse andere locaties worden bijenhotels voorzien.
 • Maailuwe stroken vind je op de volgende locaties: hoek Kraaibergstraat, hoek Schalbroekstraat-Beukenboomstraat (aan elektriciteitscabine), plein St.- Jacobusstraat, kruispunt St.-Jansstraat-Opworpstraat, randparking Ringlaan, kerk Linkhout, Ringlaan, ter hoogte van parking Okay (Mina-boom).
 • Daarenboven zal op verschillende plaatsen verharding plaats maken voor groen. Dubbele winst voor de bijen: bovengronds (voedselbron) en ondergronds (nestgelegenheid).

Lummen neemt al heel wat initiatieven om het onze bijtjes aangenamer te maken. Zo worden er winterlindes geplant, bloemenweides ingezaaid, bijenvriendelijke bodembedekkers aangeplant op kerkhoven …

Met jullie hulp kunnen we binnenkort meedingen naar de titel van ‘Bijenvriendelijkste gemeente’. De bijtjes zullen je bijzonder dankbaar zijn.

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen - affiche

Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) werden opgemaakt door de Verenigde naties en dienen wereldwijd als leidraad om een duurzame koers te varen. Dit project kadert in doelstelling 2, 3, 11, 13 en 15.

Nieuwe landbouwtechnieken zullen gezond en kwalitatief voedsel op een duurzame manier verbouwen. Zo heeft iedereen voedselzekerheid.

Een groene omgeving zorgt voor meer gezondheid en welzijn.

Veerkrachtige gemeenten en groene publieke ruimten kunnen de klimaatverandering helpen opvangen.

De klimaatverandering treft elk land in elk werelddeel. Het is belangrijk de gevolgen er van met allerlei acties tegen te gaan.

Bescherming, herstel en duurzaal gebruik van ecosystemen zijn essentieel. Behoud van de biodiversiteit is prioritair. 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox