50 Tinten groen route

50 tinten groen... Dat heeft het prachtige landschap van de gemeente Lummen jou te bieden. Volg de pijlen op de groene bordjes en fiets langs de vallei van de Zwarte Beek of voorbij de Venusberg. Velden en weiden worden afgewisseld met hoeves, boerderijdieren, een boomkwekerij of de vijvers rond het Schulensmeer. Ook op culinair vlak biedt deze fietslus van 44 km voor elk wat wils. Stop voor een frisse pint bij een café onderweg of sla al wat groenten en vlees in voor het avondeten bij Biovan of boerderij Op de Venusberg. Haal een frisse neus en geniet van al het groen dat deze fietslus je te bieden heeft.  

Venusberg

Fietskaart

Wil je een overzicht van de Lummense hotspots en de handelaars die langs deze route liggen? Dan kan je je fietskaart hier gratis downloaden of voor een kleine bijdrage kopen in de UiTbalie van GCOC Oosterhof. 

 

Handelaars op de route

Kazen Karditsel

Karditsel is een kaasmakerij met een verhaal op mensenmaat. De kaasmakerij ontstond in 2015 uit een fair samenwerkingsverband tussen twee bioboeren en twee kaasmakers. Met grondstoffen uit een biologisch landbouwsysteem en met passie voor het kaasambacht creëren de kaasmakers sindsdien authentieke, rauwmelkse geitenkazen die wijd en zijd bekend staan voor hun hoogwaardige kwaliteit. Kazen voor mensen die op zoek zijn naar gezonde, eerlijke en smaakvolle voeding.

In maart 2015 gingen ervaren kaasmakers Magda Bauweleers en Giedo De Snijder van start met kaasmakerij Karditsel. Intussen is hun team gegroeid met 5 vaste medewerkers en een aantal jobstudenten. Trouw aan het traditionele kaasambacht verwerken ze de biologische geitenmelk van het Goerenhof handmatig tot rauwmelkse, zachte geitenkazen. Meer informatie over het bedrijf en zijn kazen vind je op de website van Karditsel. 

Schapen Sint-Annahof

“Vanaf de geboorte tot op het bord van de klant zijn er maar 3 dagen waarop we onze schapen niet zien.”

Wat ooit begon met één schaap – met de toepasselijke naam Wolletje – groeide uit tot een mooie hoeveslagerij met kwalitatief lamsvlees waarvoor klanten graag een stuk omrijden. Al bieden Guido, Martine en hun dochter Lissy van Sint-Annahof veel meer aan dan alleen lamsvlees ...

Hoe is het allemaal begonnen?
Lissy: “Mijn vader werd geboren in een echt landbouwersgezin: zijn ouders hadden een boerderij met voornamelijk melkvee en varkens. Aanvankelijk was het niet zijn bedoeling om mee in het bedrijf te stappen en is hij elektrotechniek gaan studeren. Toen ik klein was, is het eerste schaap in de familie gekomen: Wolletje. Eén schaap werd twee schapen en zo groeide de kudde al snel. De hobby van mijn vader veranderde in een passie. In 2014 beslisten mijn ouders en ik om de boerderij van mijn grootouders over te kopen en een hoeveslagerij te starten. Die slagerij staat er nu sinds 2019.”

Hoe zien jullie dagen eruit?
Lissy: “Mijn moeder zorgt vooral voor de dieren, is de veearts van dienst als er afgelammerd moet worden en staat mee in de slagerij. Zowel mijn vader als ik hebben nog een tweede job: hij als elektricien, ik als boekhouder. Op donderdag gaan we aan de slag in de slagerij met het versnijden van het vlees en op vrijdag en zaterdag doen we de winkel open. Dat is heel intens en vermoeiend, en dat hou je ook alleen maar vol als je echt in je zaak gelooft. En dat doen we: we houden alles zo natuurlijk en ecologisch mogelijk om een goede kwaliteit te garanderen. Onze schapen worden bij ons geboren, opgevoed, versneden en verkocht. Ze gaan enkel nog extern naar het slachthuis, dus zijn er maar 3 dagen in het hele traject dat we hen niet zien.”

Wat maakt Sint-Annahof zo uniek?
Lissy: “In de eerste plaats de producten zelf, want je kan lamsvlees bijvoorbeeld niet bij de dorpsslager om de hoek vinden. Dat lamsvlees verwerken we in letterlijk alles wat mogelijk is: droge worsten en koteletten, maar ook bereidingen zoals spaghettisaus, paté, hamburgers en préparé, waar veel klanten van ver voor komen. Daarnaast werken we samen met andere producenten uit de buurt, en bieden we ook rundsvlees, varkensvlees, schapenmelkproducten, groenten en fruit aan die we voor een eerlijke prijs bij onze collega’s aankopen. Op die manier proberen we onze klanten toch een uitgebreid assortiment aan te bieden.”

Wat is jullie missie met Sint-Annahof?
Lissy: “We willen er, net als zowat elke korte ketenboer, mee voor zorgen dat mensen de supermarkt overslaan en alles wat ze rechtstreeks bij de boer kunnen kopen, ook bij de boer kopen. We weten dat we niet de goedkoopste producten aanbieden, maar klanten betalen bij ons een correcte prijs voor de kwaliteit die ze krijgen en het werk dat wij er zelf insteken. Er is nog een lange weg te gaan om zo’n mentaliteitswijziging te creëren, maar daarvoor doen we het écht. Korte keten, lange dagen!”

Meer info over Guide, Martine, Lissy en hun schapen is te vinden op de website van het Sint-Annahof. 

Paardenkliniek Equitom

Paardenkliniek Equitom werd in het jaar 2000 opgericht door Dr. Tom Mariën. De kliniek is ondertussen uitgegroeid tot één van de grootste en meest gerenommeerde paardenklinieken in de wereld. De kliniek is te vergelijken met een waar ziekenhuis voor mensen met verschillende afdelingen (chirurgie, inwendige ziekten, orthopedie, medische beeldvorming, enz). Equitom heeft een zeer sterke reputatie en is in de wereld gekend als  “de kliniek van de laatste hoop”. Paarden reizen soms duizenden kilometers tot de Venusberg in Lummen om gered te worden. Wil je meer informatie over de kliniek, het team en de paarden, neem dan zeker eens een kijkje op de website van Equitom. 

Boer Peter en Jules

Helemaal in noorden van Lummen -op de grens met Vlaams-Brabant- ligt de Venusberg. Op de top van deze heuvel vind je de kleinschalige boerderij van boer Peter waar naar aloude Vlaamse traditie weidevarkens worden gekweekt.

Deze rustieke varkens groeien naar traditioneel gebruik op in de open lucht. Het is in deze tijd van industriële landbouw nagenoeg niet meer te vinden. Maar hier op de Venusberg lopen de dieren nog in hun natuurlijke omgeving onder de lindebomen. Van april tot september vinden hier ook duizenden hommels en bijen hun nectar.

De scharrelvarkens worden geboren en getogen in de stressloze omgeving van een ongerept landschap. Ze ademen de hele dag frisse lucht, kunnen volop wroeten en hoeven daardoor geen medicatie. Dat is niet alleen gezonder voor dier en mens, het geeft ook het vlees een zeer specifieke smaak. Hier proef je het vlees dat onze voorouders aten, zeker het proberen waard!

Boomkwekerij Arbor

In 1901 begon Gust Van Dyck bomen te kweken… Meer dan 100 jaar later is Arbor een succesvol familiebedrijf, geleid door de vierde generatie Van Dyck. Zij profiteren van een ruime ervaring en knowhow, die van vader op zoon werd doorgegeven. Arbor is de grootste boomkwekerij van België en een van de meest toonaangevende in Europa: 90% van de productie is bestemd voor wereldwijde export. De combinatie van kennis en traditie, de efficiënte organisatie, het professionele team en de vele Europese relaties garanderen een perfecte service en producten van de allerhoogste kwaliteit. Arbor heeft een groene blik op de toekomst. Het bedrijf is een trendsetter op vlak van innovatie en vernieuwende productiemethodes, maar werkt steeds 100% ecologisch verantwoord. Meer informatie over het bedrijf vind je op de website van Arbor. 

Melkveeboerderij

Wij, Luc Reijnders en echtgenote Miriam, zijn hardwerkende boeren met een eigen melkveeboerderij. Onze koeien worden twee maal per dag gemolken en produceren Lummense top-melk. Bovendien hebben we ook enkele kalfjes en jongvee, wat de koeien van de toekomst worden. Kijk goed, misschien zie je er wel een!

Bioboerderij Biovan

Hier groeit jouw gezondheid!

Biovan teelt sinds 1976 biologische groenten en aardappelen. De producten worden met de grootste zorg geteeld door Vanhaeren Andre, pionier in de bioteelt, samen met zijn drie zonen Johan ,Erwin en Ive.  Nog voor er sprake was van biocontroles en –labels hadden ze bij Biovan het gat in de markt al gevonden. Ondertussen hebben de broers meer dan 60 ha vol staan met biogroenten. Dat ze zich vooral focussen op gezonde voeding is dus geen verassing! 

Voor je wekelijkse portie lekkere en gezonde voeding kan je steeds op zaterdag terecht van 8 tot 12 uur. Spring dus zeker even binnen.

Roomijs

Zin in een frisse versnapering of een lekker gebak, bij 'T Venne ijsje zit je op je gemak.

Hun roomijs wordt op ambachtelijke wijze bereid met verse melk die rechtstreeks van de boerderij komt. Ook serveren ze huisbereide taart en gebak waardoor er voor ieder een ruime keuze is.

Wist u dat... ze ook zelf chocolade-creaties ontwerpen ? Wie weet kan u er een kennis of geliefde mee in de bloemetjes zetten, want wie houdt er nu niet van chocolade. 

Bekijk voor meer informatie zeker de website of spring eens binnen tijdens je fietstocht. 

Horeca in de buurt

Mosselen

't Vloot, waar u van het Schulensmeer zowel binnen als buiten op ons terras kunt genieten. De medewerkers verwelkomen u graag voor zowel een drankje als een lekker gerecht van de menukaart, in een aangenaam interieur, waarbij ze de innerlijke mens nog meer kunnen verwennen.

  • Adres: Schulensmeer, Demerstraat 60, 3560 Lummen
  • Contact: +32 (0) 13306474
Calamari

Wil je tijdens je fietstocht lekker Grieks gaan eten? Dan kan je het best bij Vangelis terecht. 

  • Adres: Meldertsebaan 151, 3560 Lummen
  • Contact: 013 32 31 67
Steak

Steven en zijn team heten u van harte welkom in ‘De Kastrol’! Ze kijken ernaar uit om u te verwennen
met een heerlijk drankje of maaltijd. Op elk moment van de dag kan u er terecht: voor een lekker ontbijt,
als perfecte start van de dag, een heerlijke lunch of een smakelijk avondmaal om de dag af te sluiten.

De gerechten worden bereid met dagverse producten en dat vergt soms enige vorm van geduld. Zo vragen ze ook aan groepen, vanaf 8 personen, de keuze te beperken tot 3 verschillende gerechten om een vlotte bediening te garanderen en lange wachttijden te vermijden.

We wensen u alvast gezellige momenten toe in ‘De Kastrol!

  • Adres: Zelemsebaan 27, 3560 Lummen
  • Contact: +3213296745
Frisse pint bier

De Nachtmis is een gezellig dorpscafé in Meldert. Je kan er alle dagen iets lekker gaan drinken, behalve op dinsdag! Stop er tijdens je fietstocht dus zeker eens voor een pintje of een lekkere koffie. 

  • Adres: Zelemsebaan 2, 3560 Meldert
  • Contact: +3213314551
Hove St-Paul

Hove St-Paul is een pittoreske B&B met daarbij een luxerestaurant in chique rustieke stijl. 

  • Adres: Rekhovenstraat 20, 3560 Lummen
  • Contact: +3213556490
Frietjes

Het Meer is een frituur, eethuisje en ijssalon in Linkhout. Hier kan je dus terecht voor al je hongertjes en goestingkjes. 

  • Adres: Linkhoutstraat 144, 3560 Lummen 
  • Contact: +32487654112
Friet

Ga een lekker frietje halen in Meldert tijdens je fietstocht bij 't Patatje. 

  • Adres: Meldert, Pastorijstraat 7, 3560 Lummen
  • Contact: +3213323466

Fietsverhuur of -herstelling in de buurt

  • Fietsenmaker en herstellingen
  • Adres: Baanhuisstraat 3, 3560 Lummen 
  • Contact: 0477 29 41 25

Fietsherstellingen
Adres: Windmolenstraat 23, 3560 Lummen
Contact: 0472 12 89 35  

  • Fietsverhuur en -herstellingen
  • Adres: Voorstraat 12, 3560 Lummen 
  • Contact: 0474 78 78 25   
  • Fietsherstellingen 
  • Adres: Populierenstraat 1, 3560 Lummen 
  • Contact: 013 30 51 70
  • Fietsherstellingen
  • Adres: Geeneindestraat 63, 3560 Lummen
  • Contact: 013 31 22 97 
  • Fietsherstellingen
  • Adres: Heesstraat 34, 3560 Lummen
  • Contact: 0495 30 03 91 
  • Fietsverhuur
  • Adres: Demerstraat 60, 3560 Lummen
  • Contact: 013 44 12 37
  • Fietsherstellingen
  • Adres: Priesterse Heidestraat 97, 3560 Lummen
  • Contact: 013 66 48 75    

Logies

Heb je een uitstap gepland in Lummen en wil je graag blijven logeren? Dan kan je tussen verschillende accomodaties kiezen op de webpagina 'Logeren' van de gemeente. Meer logies vind je ook terug op de website van Toerisme Limburg.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox