Bouwen

Op de website 'Premiezoeker' van de Vlaamse overheid vind je snel een overzicht van premies die je kan aanvragen als je een woning bouwt, verbouwt, huurt of koopt in Vlaanderen. Je vindt er ook premies terug voor het aanplanten of onderhouden van groen of het verminderen van de afvalberg. 

Premies - bouwen en wonen

Ben je van plan om te bouwen of te verbouwen? Kijk dan zeker of je in aanmerking komt voor één van de bestaande premies. 

Op de website 'Premiezoeker' van de Vlaamse overheid vind je snel een overzicht van premies die je kan aanvragen als je een woning bouwt, verbouwt, huurt of koopt in Vlaanderen. Je vindt er ook premies terug voor het aanplanten of onderhouden van groen of het verminderen van de afvalberg. 

Tijdelijke aanvraagstop renovatiepremie en energiepremies in aanloop naar Mijn VerbouwPremie

Zoals u ongetwijfeld weet, worden de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en verschillende energiepremies van Fluvius vanaf 1 juli 2022 geïntegreerd in Mijn VerbouwPremie.

Vanaf 1 oktober 2022 kan men effectief de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen.  
 
Concreet betekent dit: 

 • Tot en met 30 juni 2022 kunt u de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius online of op papier aanvragen volgens de huidige voorwaarden. 
 • Vanaf 1 juli 2022 tot en met 30 september 2022 kunt u geen premies meer aanvragen voor categorieën van werken die onderdeel zijn van Mijn VerbouwPremie. 
 • Vanaf 1 oktober 2022 kunt u Mijn VerbouwPremie online aanvragen.

Welke premies zult u tijdelijk niet kunnen aanvragen?  

Het huidige premieloket van Fluvius zowel op papier als digitaal, zal sluiten vanaf 1 juli 2022 voor volgende premieaanvragen: 

 • premie dakisolatie
 • premie muurisolatie 
 • premie vloerisolatie 
 • premie hoogrendementsglas
 • premie warmtepomp (behalve hybride warmtepomp)
 • premie zonneboiler
 • premie warmtepompboiler 

Andere premies (zoals de EPC-labelpremie, de premie voor zonnepanelen, de premie voor een hybride warmtepomp en de premie voor sturing van elektrische warmte) kunnen na 1 juli 2022 nog steeds bij Fluvius worden aangevraagd. De energiepremie van Fluvius voor een condensatieketel voor beschermde afnemers verdwijnt helemaal op 1 juli 2022.  
 
Het premieloket van de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen sluit ook op 1 juli 2022, behalve voor condensatieketels op gas voor eigenaar-bewoners met een laag inkomen en voor verhuurders via een sociaal verhuurkantoor. Tot en met 30 juni kunt u de oude renovatiepremie nog aanvragen (eerste of tweede schijf van de aanvraagprocedure) volgens de huidige voorwaarden.   
 
Aanvragen op papier zullen niet meer aanvaard worden in Mijn VerbouwPremie. Indien u dus nog een papieren aanvraag wilt indienen, zal dit voor 1 juli 2022 moeten gebeuren.  
 

 

Oud of nieuw premiesysteem?  

Wenst u nog een premie aan te vragen aan de huidige voorwaarden bij Fluvius en/of de renovatiepremie, doe dit dan zo snel mogelijk, want na 30 juni 2022 is dit niet meer mogelijk.  
 
In veel gevallen kan het echter interessanter zijn om te wachten met een premieaanvraag op de opening van het nieuwe digitale aanvraagloket van Mijn VerbouwPremie op 1 oktober 2022. Zeker voor eigenaar-bewoners met een laag of gemiddeld inkomen, die momenteel in aanmerking komen voor de renovatiepremie, kan dit een hogere premie opleveren. 
 
Je hoeft niet te wachten met uitvoering van de werken om in aanmerking te komen voor Mijn VerbouwPremie. 
 

Raadpleeg de simulator  

Via de simulator berekent u snel welke premie en welk premiebedrag u kunt krijgen voor de verschillende categorieën van werken binnen Mijn VerbouwPremie. 
 

Geen dubbele premie voor dezelfde werken

Vroeg je voor 1 juli 2022 de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en/of een energiepremie aan bij Fluvius, dan kunt u voor dezelfde werken Mijn VerbouwPremie niet meer aanvragen.

Indien u toch al een isolatie- of glaspremie bij Fluvius hebt aangevraagd voor 1 juli 2022, kunt u binnen Mijn VerbouwPremie nog wel een premie aanvragen voor andere werken zoals een nieuw dak, nieuwe ramen of nieuwe gevelbekleding. 
 
“Om de transitie vlot in te zetten, zal er een tijdelijke sluiting zijn van de huidige premieloketten die vanaf 1 oktober overgaan in Mijn VerbouwPremie. Deze sluiting betekent niet dat de burger geen recht meer heeft op premies. Integendeel, de overgangsperiode zal er net voor zorgen dat de burger vanaf 1 oktober via één centraal loket de verhoogde premies via Mijn VerbouwPremie op een vlottere en efficiëntere manier kan aanvragen. Aarzel ondertussen niet om al aan het (ver)bouwen te slaan. Via de simulator op de website van Mijn VerbouwPremie kunt u dan weer berekenen op welke steun u nadien recht hebt wanneer Mijn VerbouwPremie in het najaar start”, aldus Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele en Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Alle details en voorwaarden vindt u op www.mijnverbouwpremie.be.

Via netbeheerder Fluvius kan je voor volgende werken een premie aanvragen:

 • Buitenmuurisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Hoogrendementsglas
 • Ventilatiesysteem
 • E-peil
 • Warmtepomp
 • Zonneboiler
 • Hemelwaterput
 • Condensatieketel
 • Warmtepompboiler
 • Zonnepanelen (2021)
 • Gescheiden afvoersysteem
 • Infiltratievoorziening
 • EPC labelpremie (2021)

Subsidie voor een warmtepomp

Er wordt een subsidie verleend voor de aankoop en installatie van een warmtepomp bij een bestaande woning.  De subsidie is gekoppeld aan de subsidie die toegekend wordt door Fluvius.  De gemeentelijke voorwaarden kan je terug vinden in het reglement.

Subsidie voor een zonneboiler

Er wordt een subsidie verleend voor de aankoop en installatie van een zonneboiler bij een bestaande of nieuwe woning. De voorwaarden kan je terug vinden in het reglement.  In geval van een bestaande woning is de subsidie gekoppeld aan de subsidie van Fluvius.  Voor een nieuwe woning kan je de subsidie aanvragen via onderstaand aanvraagformulier.

Renovatiepremie

De gemeente geeft een bijkomende premie voor renovaties die in aanmerking komen voor de labelpremie van Fluvius.  Deze subsidie is dus gekoppeld aan de premie van Fluvius.  Meer informatie vind je ook terug in het reglement.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox