Reispas (Belgisch paspoort)

Print

Een Belgisch paspoort (reispas) is een document om je identiteit te bewijzen in landen waar de Belgische identiteitskaart niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een paspoort nodig.

Voor de meeste landen buiten Europa is een paspoort of reispas vereist. Als dat zo is geldt dit voor iedereen, ook voor de kinderen, ongeacht hun leeftijd. Soms is er ook een visum nodig. 

Het paspoort is zeven jaar geldig voor volwassenen en vijf jaar voor minderjarigen. Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat minstens zes maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor jouw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Van zodra het paspoort geleverd wordt bij de gemeente ontvang je een bericht in je mailbox. 

 

  • je identiteitskaart
  • een recente pasfoto die voldoet aan de I.C.A.O. normen
  • je oud paspoort (als je er een hebt) of een attest van verlies/diefstal van het paspoort (te verkrijgen bij de politie)
  • Kids-ID voor minderjarige kinderen indien zij in het bezit zijn ervan. De kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn.
  • Standaard procedure: 75 euro (volwassenen) of 40 euro (jonger dan 18) (acht werkdagen).
  • Spoedprocedure:  250 euro (volwassenen) of 215 EUR (jonger dan 18) (twee werkdagen) .

Nuttige informatie

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox