Maatregelen Coronavirus

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werden vanuit de overheid diverse maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van alle maatregelen en richtlijnen zoals die voor Lummen van toepassing zijn, dit op basis van de informatie en beslissingen zoals die op dit moment genomen zijn. 

Heel wat nuttige informatie is ook terug te vinden op onze vaccinatiepagina:

Lummen prikt

Heb je klachten? Bekijk hier wanneer je uit isolatie mag.

Ben je een hoogrisicocontact zonder symptomen? Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen.

 

Meest recente beslissingen en maatregelen

 

1. Mondmaskerplicht

De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, in medische kabinetten (bij de dokter) en in apotheken. Men moet dus niet langer een mondmasker dragen in het openbaar vervoer.

Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook het goed ventileren van binnenruimtes blijft sterk aangeraden omdat het een sterk wapen is tegen virusoverdracht en in het algemeen goed is voor ons welzijn, onze gezondheid en productiviteit.

2. Reizen

Er is geen verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie. Je hoeft je ook niet meer meer te testen op dag 1 en 7. De quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van het Passenger Locator Form en geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat zijn niet meer nodig.

3. Crisisbeheer (‘pandemic preparedness’) 

Sinds het uitbreken van de Covid-19 pandemie is er een duidelijke versterking gekomen van de verdedigingslinies, onder meer inzake testing, contact tracing, vaccinatie, ventilatie, capaciteit in de gezondheidszorg, pandemische surveillantie (inclusief genoom-sequencing) en mentaal welzijn. Het comité wil deze verdediging duurzaam verankeren en vraagt hiervoor advies aan het Covid Focal Point dat hiervoor nauw zal samenwerken met de deelstaten.

 

Meer info op: https://www.info-coronavirus.be/nl/

 

 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox