Maatregelen Coronavirus

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werden vanuit de overheid diverse maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van alle maatregelen en richtlijnen zoals die voor Lummen van toepassing zijn, dit op basis van de informatie en beslissingen zoals die op dit moment genomen zijn. Aangezien de situatie nauwlettend wordt opgevolgd, en de diverse overheden aan de hand daarvan continu bekijken welke acties nodig zijn, wordt de informatie op deze pagina regelmatig aangepast. 

Heel wat nuttige informatie is ook terug te vinden op onze vaccinatiepagina:

Lummen prikt

Heb je klachten? Bekijk hier wanneer je uit isolatie mag.

Ben je een hoogrisicocontact zonder symptomen? Bekijk hier welke stappen je moet ondernemen.

Benieuwd wat je moet doen als je op reis vertrekt of terugkeert uit het buitenland? 

Meest recente beslissingen en maatregelen

Vanaf 7 maart schakelt de coronabarometer naar code geel. Zo verdwijnt onder meer het Covid Safe Ticket in de horeca en vervallen beperkingen voor evenementen. Ook de epidemische noodsituatie en de federale fase van het nationaal noodplan worden na twee jaar afgeblazen.

Het Overlegcomité stelt vast dat de besmettingen en het aantal nieuwe hospitalisaties een constante dalende trend volgen. Het reproductiegetal voor besmettingen en hospitalisaties blijft constant lager dan 1, wat wijst op een duidelijk zwakkere viruscirculatie. Intussen gaat ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen in dalende lijn, ruim onder de drempel van 300 bedden. Ruim 9 miljoen Belgen kregen een volledige primovaccinatie, ruim 7 miljoen werd ook geboosterd.

Op basis van deze evoluties beslist het Overlegcomité om vanaf maandag 7 maart over te schakelen naar code geel. Ook de epidemische noodsituatie wordt volgende week opgeheven en er komt een einde aan de federale fase van het nationaal noodplan dat op 13 maart 2020 werd afgekondigd bij het begin van de coronacrisis.

Concreet betekent dit dat alle beperkingen vervallen, onder meer in de horeca, winkels en evenementensector.

Mondmasker aanbevolen, verplicht in zorginstellingen en op openbaar vervoer

Het dragen van een mondmasker blijft aanbevolen, onder meer in binnenruimtes, bij uitzonderlijke drukte en op plaatsen waar de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden.
Het gebruik van een FFP2-mondmasker blijft aangeraden voor kwetsbare personen.
Na de Krokusvakantie, vanaf maandag 7 maart 2022, is het niet langer verplicht om in het onderwijs een mondmasker te dragen.
In zorginstellingen zoals ziekenhuizen en woonzorgcentra blijft net als op het openbaar vervoer het mondmasker vanaf 12 jaar verplicht.

Covid Safe Ticket

Het gebruik van het Covid Safe Ticket, onder meer in de horeca en bij evenementen, vervalt.

Reisregels vanaf 11 maart

De algemene verplichting om een Passenger Locator Form (PLF) in te vullen vervalt. Het PLF is enkel nog verplicht voor wie met een vervoerder naar België reist vanuit een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat.
Voor wie naar België reist en beschikt over één van de drie COVID-certificaten (vaccinatie, test of herstel) is er geen test- of quarantaineverplichting.
Wie in België woont, niet over één van de drie COVID-certificaten beschikt (vaccinatie, test of herstel) en reist vanuit een land met een ongunstige situatie, moet zich op dag 1 na aankomst laten testen (snelle antigeentest of PCR-test). Landen met een ongunstige situatie zijn o.m. donkerrode landen op de ECDC-kaart en derde landen die niet op de witte lijst van de Europese Unie staan.
Wie niet in België woont, moet bij inreis beschikken over een geldig COVID-certificaat (vaccinatie, test of herstel). Korte verblijven van minder dan 48 uur waarbij men geen gebruik maakt van een vervoerder zijn uitgezonderd.
Voor personen die komen uit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant blijven de huidige de test- en quarantaineregels ongewijzigd.
Er blijft een inreisverbod gelden voor niet-essentiële reizen van niet-EU-burgers die hun verblijfplaats hebben in een derde land dat niet op de witte lijst van de Europese Unie staat, tenzij ze over een vaccinatie- of herstelcertificaat beschikken.
Er blijft een inreisverbod gelden vanuit landen of regio’s met een nieuwe zorgwekkende variant (zone met heel hoog risico-VOC).

Thuiswerk

Het Overlegcomité nodigt bedrijven en overheidsdiensten uit om, in overleg met de sociale partners, een structureel regime voor telewerk te verankeren.

Opvolging epidemiologische situatie

Het Overlegcomité blijft de epidemiologische situatie opvolgen. Het verwijst daar naar vijf hefbomen die de Wereldgezondheidsorganisatie aanreikt om een eventuele heropflakkering van het coronavirus te temperen:

Behoud van ‘genome sequencing’ capaciteit om nieuwe varianten snel te detecteren
Blijvende inzet op primo-vaccinatie van onbereikte en kwetsbare groepen, aangezien een hoge vaccinatiegraad de belangrijkste bescherming blijft tegen nieuwe varianten
Het beschikbaar en betaalbaar maken van therapie met antivirale geneesmiddelen, complementair aan vaccinatie
Het bevorderen van luchtkwaliteit door ventilatie en filtratie.
Internationale solidariteit op het vlak van doneren en produceren van vaccins om het risico op het ontstaan van nieuwe virusvarianten te beperken.

Meer info op: https://crisiscentrum.be/nl/newsroom/code-geel-vanaf-maandag-7-maart

 

 

 

 

Covid Safe Ticket: wat, hoe en wanneer?

Vanaf 1 maart wordt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat in het Covid Safe Ticket terug gebracht van 270 dagen naar 150 dagen.

Wat betekent dit nu juist?

  • Wie zich voor 1 oktober liet vaccineren met één dosis (enkel Janssen) of twee dosissen (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford) moet voor 1 maart een boostershot gehad hebben. Anders vervalt de geldigheid van het vaccinatiecertificaat.

Ook de geldigheidsduur van het herstelcertificaat wordt op 150 dagen gebracht.

  • Dat wil zeggen dat je herstelcertificaat na 5 maanden na je vastgestelde coronabesmetting niet meer geldig is.
  • Wat als het langer geleden is dat je positief testte? Dan is je herstelcertificaat niet meer geldig en krijg je een rood scherm als je CST gescand wordt.

Hoelang blijft mijn Covid Safe Ticket geblokkeerd als ik positief test?

  • Je CST blokkeert 11 dagen, dat wil zeggen dat 12 dagen na je positieve PCR-test, jouw scherm in het CST weer groen kleurt.

Opgelet: Deze wijzigingen gelden enkel voor +18-jarigen.

Meer info over het herstelcertificaat in het Covid Safe Ticket? Klik hier

Vragen over het Covid Safe Ticket? Klik hier

Je kan jouw Covid Save Ticket ook telefonisch aanvragen via: 078 78 78 50 

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox