Maatregelen Coronavirus

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werden vanuit de overheid diverse maatregelen genomen. Hieronder vind je een overzicht van alle maatregelen en richtlijnen zoals die voor Lummen van toepassing zijn, dit op basis van de informatie en beslissingen zoals die op dit moment genomen zijn. Aangezien de situatie nauwlettend wordt opgevolgd, en de diverse overheden aan de hand daarvan continu bekijken welke acties nodig zijn, wordt de informatie op deze pagina regelmatig aangepast. 

Nieuwe maatregelen door Nationale veiligheidsraad (27/07) gelden vanaf woensdag 29 juli

Omdat het aantal besmettingen terug gevaarlijk stijgt heeft de nationale veiligheidsraad een reeks bijkomende maatregelen genomen - bovenop die van vorige week - die vanaf woensdag 29 juli in het ganse land zullen van toepassing zijn:

 • Sociale bubbel: Een gezin mag maximaal contact hebben met 5 andere volwassenen per gezin, kinderen onder 12 jaar niet inbegrepen, en dit moeten dezelfde zijn voor de volgende vier weken.
 • Evenementen worden opnieuw kleiner: maximaal 100 personen bij indoor-activiteiten en 200 bij outdoor-activiteiten. Mondmaskers zijn in beide gevallen verplicht.
 • Niet-begeleide activiteiten worden beperkt tot maximaal 10 personen (personen onder 12 jaar worden niet meegeteld). Dit geldt ook voor recepties, banketten, huwelijksfeesten…
 • Telewerk wordt opnieuw heel sterk aanbevolen
 • Winkelen moet voortaan terug alleen gebeuren, tenzij ter begeleiding van een minderjarige of een andere persoon die deze begeleiding nodig heeft, en wordt in tijd beperkt tot 30 minuten, behalve wanneer je een afspraak hebt.
 • mondmaskers blijven verplicht op alle plaatsen waar dat al het geval was, (en ondertussen ook bij een bezoek aan een recyclagepark van Limburg.net).
 • ​Keer je naar België terug na meer dan 48 uur in het buitenland? Dan vul je volgend online formulier in: https://travel.info-coronavirus.be/nl/public-health-passenger-locator-form?fbclid=IwAR0Xw3tqaNnE2D9CoWbf3MWHR5L_-I9LzIkr0c-uS6E7n17PVWEZ5wFSfwQ. Zo kan je op de hoogte gebracht worden in geval van besmetting op het vliegtuig of in je vakantieregio.

Naast deze nieuwe regels blijft het belangrijk om de basisregels te blijven volgen, hou afstand, draag een mondmasker op plaatsen waar dat niet lukt, was regelmatig je handen, ...

Nieuwe maatregelen door Nationale veiligheidsraad (23/07) gelden vanaf zaterdag 25 juli

Omdat het aantal besmetting terug stijgt, heeft de Nationale Veiligheidsraad vandaag een reeks maatregelen genomen die vanaf zaterdag 25 juli in het hele land van toepassing zullen zijn.

Bovenop de nu al geldende verplichtingen zal het dragen van een mondmasker ook verplicht zijn:

 • Op markten, rommelmarkten en kermissen - dus ook op de Lummense zaterdagmarkt
 • In winkelstraten en op alle drukke plaatsen (privé of openbaar)
 • In alle openbare gebouwen voor de delen die toegankelijk zijn voor het publiek;
 • In horecazaken, behalve als mensen aan tafel zitten ;

Het dragen van een masker blijft sterk aanbevolen in alle andere gevallen, vooral in situaties waar de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd.

Andere maatregelen:

 • De sluitingstijd van de nachtwinkels wordt vervroegd naar 22u.
 • De klanten van de horeca zal worden gevraagd een emailadres of een telefoonnummer achter te laten, zodat ze in geval van een infectie tijdig verwittigd kunnen worden.
 • Reizigers vullen 48u voor terugkomst een formulier in, het formulier vind je hier 

Als we een verdere stijging van de besmettingen willen vermijden, blijft het uitermate belangrijk om allemaal samen de regels te blijven volgen

 • Respecteer de hygiëneregels en was regelmatig je handen
 • Doe je activiteiten het liefst buiten.
 • Hou afstand
 • Let extra op in de buurt van mensen uit een risicogroep
 • Beperk je bubbel elke week tot 15 personen

Draag ook een mondmasker in onze gemeentelijke gebouwen

Ook in de publiek toegankelijke gedeeltes van onze gemeentelijke gebouwen moet je vanaf nu een mondmasker dragen. Hiermee willen we iedereen maximaal beschermen en de verspreiding van het virus tegengaan. Je kan enkel naar het administratief centrum komen op afspraak.

Voor kinderen jonger dan 12 jaar is een mondmasker nooit verplicht.

De 6 gouden regels blijven van kracht, namelijk:

 • het respecteren van de hygiënevoorschriften;
 • activiteiten liefst in de buitenlucht organiseren;
 • het nemen van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die tot risicogroepen behoren;
 • het respecteren van de veiligheidsafstand;
 • de regel van de uitgebreide bubbel, die wordt vergroot van 10 naar 15 verschillende mensen per week, naast het gezin. Ter herinnering: dit is een individueel recht;
 • groepsactiviteiten mogen niet meer dan 15 personen omvatten, inclusief kinderen. Dit geldt voor alle niet-gekaderde samenscholingen, ongeacht of ze binnen- of buitenshuis plaatsvinden.

Evenementen organiseren in tijden van Corona

De veiligheidsraad heeft beslist dat sommige evenementen vanaf 1 juli weer mogen doorgaan, zij het met een maximaal aantal aanwezigen en onder bepaalde voorwaarden.  

Wil je een evenement organiseren dan is het op dit moment niet altijd even eenvoudig om in te schatten of dat kan onder de geldende maatregelen met betrekking tot het coronavirus, en welke risico's dat eventueel met zich meebrengt. Het invullen van de "evenementenmatrix" van de Vlaamse overheid en een bijkomend formulier van de dienst vrije tijd zorgen voor meer duidelijkheid.

Meer informatie vind je op de pagina "Evenementen organiseren in tijden van Corona"

Het administratief centrum is (terug) open

Het administratief centrum is natuurlijk nooit echt gesloten geweest; je kon er voor dringende zaken steeds terecht. Je kan ondertussen weer uitgebreider beroep doen op de dienstverlening in het administratief centrum. Om de nodige afstand tussen bezoekers te kunnen verzekeren, blijven we wel werken op afspraak en nemen we een aantal maatregelen.

Plan je een bezoek aan het administratief centrum, maak dan eerst een afspraak. Volg tijdens je bezoek de signalisatie en richtlijnen in het administratief centrum en hou afstand van het personeel en andere bezoekers. Het dragen van een mondmasker is aangeraden, betalen doe je elektronisch en als je ziek bent blijf je natuurlijk thuis.
 

Meer informatie

Op de website www.info-coronavirus.be is alle informatie makkelijk te vinden. Ook het laatste nieuws over de evolutie in ons land, is hier op een toegankelijke manier te raadplegen.

Gratis infonummer voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
Gratis infonummer voor vragen over economie: 0800 120 33

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox