Maatregelen Coronavirus

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, werden vanuit de overheid diverse maatregelen genomen.Hieronder vind je een overzicht van alle maatregelen en richtlijnen zoals die voor Lummen van toepassing zijn, dit op basis van de informatie en beslissingen zoals die op dit moment genomen zijn. Aangezien de situatie nauwlettend wordt opgevolgd, en de diverse overheden aan de hand daarvan continu bekijken welke acties nodig zijn, wordt de informatie op deze pagina regelmatig aangepast. 

Hieronder vind je een overzicht van de maatregelen die de federale overheid nam op 17/03, deze maatregelen gelden minstens tot en met 19 april 2020. De meeste recente informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vind je steeds op www.info-coronavirus.be/nl/faqs/

Burgers blijven in hun woning, zodat ze met zo weinig mogelijk mensen (buiten het gezin) in contact komen.

 • Ouders die in een cruciale sector werken, kunnen beroep doen op scholen en kinderopvangcentra voor opvang van hun kinderen
 • Burgers mogen hun woning verlaten voor noodzakelijke  en dringende redenen zoals medische zorg voedingswinkel, apotheek, post- of bankautomaat of tankstation, om mantelzorg te bieden of hulp te verstrekken aan kwetsbare personen;
 • Samenscholingen (buiten het gezin) zijn verboden.
 • Fysieke activiteit in de buitenlucht (wandelen, joggen, fietsen) is aangeraden, maar alleen met de naaste gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen of eenzelfde vriend (-in), en indien contact (minder dan 1,5 meter) met andere mensen kan vermeden worden.
 • Toegang tot supermarkten zal op een gecontroleerde manier gebeuren, met een maximum aantal klanten dat tegelijkertijd in de supermarkt kan aanwezig zijn (maximaal 1 klant per 10 vierkante meter gedurende maximaal 30 minuten), zodat men steeds een veilige afstand van 1,5 meter kan bewaren (i.e. de lengte van een winkelkarretje). In de mate van het mogelijke wordt gevraagd om alleen te gaan winkelen. Winkels mogen geen kortingsacties of solden doen. Ook in kleinere voedingswinkels en apotheken dient er een actief wachtrijbeheer ingevoerd te worden zodanig dat een veilige afstand (1,5m) kan gegarandeerd worden.
 • Openbare markten worden gesloten. Voedselkramen zijn toegelaten waar ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening.
 • Horecazaken moeten hun terrasmeubilair naar binnen brengen.
 • Nachtwinkels kunnen vanaf het openingsuur tot 22u open blijven, in en rondom de winkel dienen de regels van social distancing (1,5m) gevolgd te worden.
 • Niet essentiële winkels en handelszaken blijven dicht met uitzondering voedingsmiddelen, apotheek, dierenvoeding, boekenzaken (bibliotheken enkel afhaal + krantenwinkel + boekenwinkel) en kappers (op afspraak, een klant per kapper per salon).
 • Bedrijven van welke omvang dan ook dienen zich te organiseren volgens telewerk voor elke functie waarvoor dit mogelijk is. Eenieder voor wie dit niet mogelijk is, dient zeer strikt de social distancing maatregelen in acht te nemen. Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van het werk als voor het transport dat de werkgever organiseert. Als het voor een onderneming niet mogelijk is om de social distancing richtlijnen te volgen, dan dient zij te sluiten ;
 • Als de autoriteiten vaststellen dat de social distancing maatregelen niet gerespecteerd worden, stelt de onderneming zich bloot aan een zware boete. In geval van een tweede  vaststelling van het niet respecteren van de maatregelen, zal de onderneming gesloten worden;
 • Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Zij dienen wel, in de mate van het mogelijke, de richtlijnen rond social distancing in acht te nemen.
 • Hogescholen en universiteiten werken enkel via afstandsonderwijs.
 • Openbaar vervoer moet op dusdanige wijze georganiseerd worden zodat social distancing gegarandeerd is.
 • Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden verboden tot en met 05 april.
 • De politie zal toezien op een strikte naleving van deze en vorige maatregelen.

Bestaande maatregelen blijven van toepassing, voor zover ze niet werden verstrengd door de nieuwe maatregelen

Beperkte dienstverlening administratief centrum

Om niet alleen de inwoners maar ook de medewerkers maximaal te beschermen zijn de diensten in het administratief centrum  enkel nog open voor dringende noodzakelijke zaken, waarvoor  een persoonlijk contact nodig is, én vooraf telefonisch een afspraak werd gemaakt.  De diensten blijven telefonisch en per mail bereikbaar en ook via onze website kan je heel wat informatie en dienstverlening raadplegen. 

Wijkkantoren Limburg Regio Hoofdstad 

Om zoveel mogelijk persoonlijk contact te vermijden, sluiten de wijkkantoren van politiezone LRH de deuren Telefonisch en per e-mail word je wel nog steeds verder geholpen. Hun telefoonnummers en e-mailadressen vind je op https://www.politie.be/5907/contact/commissariaten

Recyclageparken

De recyclageparken van Limburg.net zijn gesloten tot nader order. Hou de website www.limburg.net/corona en de facebookpagina van Limburg.net in de gaten voor updates.

Reizen naar het buitenland

Niet-essentiële reizen vanuit België naar het buitenland worden verboden tot en met 05 april.

Gratis verzekering voor individuele vrijwilligers tijdens coronacrisis

De Vlaamse Regering breidt de vrijwilligersverzekering uit naar alle burgers die de komende weken acties op poten zetten om buren en kwetsbaren te helpen tijdens de coronacrisis. Dit om de vele helpende handen extra te beschermen.

 • Tot nu toe konden alleen verenigingen een gratis vrijwilligersverzekering afsluiten bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk.
 • Dit wordt nu ook mogelijk voor individuele burgers. Ook zij kunnen een aanvraag doen via het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk.
 • Mensen kunnen zich verzekeren voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand tijdens vrijwilligerswerk.

Meer informatie en registreren: www.vlaanderenvrijwilligt.be

Bloedinzamelingen

Bloed geven is ook in tijden van Corona erg nodig om de bloedvoorraad op peil te houden, de bloedinzamelingen gaan dus door. Er wordt extra aandacht besteed aan de afstand tussen personen en handhygiëne van donoren, vrijwilligers en personeel. Meer informatie is terug te vinden op www.rodekruis.be/coronavirus

Scholen

Ouders die in een cruciale sector werken, kunnen beroep doen op scholen en kinderopvangcentra voor opvang van hun kinderen

Horeca en winkels

 • Cafés, discotheken en restaurants in ons land zijn gesloten.
 • Hotels blijven open, met uitzondering van hun restaurant. Ook vakantieparken, B&B’s, campings e.d. vallen onder deze maatregel en worden niet gesloten, met uitzondering van gezamenlijke locaties en activiteiten (BBQ’s, zwembaden, indoor speeltuinen, … worden gesloten).
 • Voedingswinkels en apothekers blijven open zoals normaal.
 • Voor voedingszaken zoals bakkers, slagers, drankenhandels, supermarkten, traiteurs met afhaalmogelijkheden, nachtwinkels, afhaalzaken (frituur, kebab, pizza, …), drive-ins, … zijn er geen beperkingen op de reguliere openingstijden, op voorwaarde dat het enkel gaat om het afhalen en niet ter plaatse nuttigen van levensmiddelen, en het in acht nemen van social distancing en hygiënemaatregelen.
 • Tankstations mogen geopend blijven, zonder het ter plaatse nuttigen van levensmiddelen
 • Bankloketten kunnen geopend blijven tijdens weekdagen, tijdens het weekend kan worden gebruik gemaakt van de automaten.

Activiteiten en evenementen

 • Alle recreatieve evenementen en activiteiten worden geschrapt.
 • Sportclubs en –verenigingen, fitness, speeltuin, zwembaden, dansscholen zijn gesloten
 • Bioscopen, musea, kermissen, zijn gesloten

Huwelijken, begrafenissen en overige religieuze activiteiten

 • Een huwelijksakte mag voltrokken worden (in intieme kring), maar de festiviteiten rondom deze gelegenheid zijn verboden.
 • Begrafenissen mogen doorgaan, maar in besloten kring.
 • Alle erediensten worden afgeschaft

Kinderopvang

Kinderen kunnen nog altijd terecht in de kinderopvang. De richtlijnen en adviezen van Kind en gezin worden op de voet gevolgd en diverse maatregelen met het oog op een bescherming tegen de verspreiding van het coronavirus worden genomen.

Gemeentelijke locaties en dienstverlening

 • Alle gemeentelijke vrijetijdsaccommodatie te sluiten. GCOC Oosterhof, zwembad en sporthal Vijfsprong, de bibliotheek en studio Mudanza zijn gesloten. Lokaal dienstencentrum 't Klavertje werd eerder reeds gesloten in navolging van een beslissing van de Vlaamse regering, in woonzorgcentra is voorlopig geen bezoek toegelaten.
 • Om niet alleen de inwoners maar ook de medewerkers maximaal te beschermen zijn de diensten in het administratief centrum  enkel nog open voor dringende noodzakelijke zaken, waarvoor  een persoonlijk contact nodig is, én vooraf telefonisch een afspraak werd gemaakt.  De diensten blijven telefonisch en per mail bereikbaar en ook via onze website kan je heel wat informatie en dienstverlening raadplegen. 

Lokaal dienstencentrum 't Klavertje

De Vlaamse regering besliste al eerder om alle lokale dienstencentra tijdelijk te sluiten. Het lokaal dienstencentrum blijft tijdens de sluitingsperiode wel bereikbaar per telefoon en mail. Voor alle info en met specifieke vragen met betrekking tot dienstverlening kan je steeds terecht bij de coördinator of op de thuiszorgdienst:

Woonzorgcentrum Het Meerlehof

Ook ons woonzorgcentrum volgt de beslissingen en richtlijnen van de hogere overheden op de voet. De zorg voor de bewoners blijft uiteraard gegarandeerd, en diverse maatregelen met het oog op de bescherming van de bewoners worden genomen. Bezoek wordt daarom voorlopig niet toegelaten.

Meer informatie

Deze pagina wordt regelmatig aangepast met de meest recente informatie.

Op de website www.info-coronavirus.be is alle informatie makkelijk te vinden en worden de “veel gestelde vragen” doorlopend bijgewerkt onder toezicht van een groep experten en virologen.  Ook het laatste nieuws over de evolutie in ons land, is hier op een toegankelijke manier te raadplegen.

Gratis infonummer voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800 14 689
Gratis infonummer voor vragen over economie: 0800 120 33

Administratief centrum

Telefoon
013 390 590

Openingsuren en sluitingsdagen

(01/07/2019 tot en met 31/08/2019)
Openingsuren
1 jul 2019 tot 31 aug 2019
ma
-
di
-
wo
-
do
-
vr
-
Openingsuren
ma
-
di
-
wo
-
-
do
-
-
vr
-
-
Checking status
Checking status
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox