Wereldfietsdag 3 juni / Applausdag 2 juni 2023

Fiets ook jij op 2 en 3 juni naar het werk, naar de opvang, naar de school, naar …?

Wereldfietsdag 3 juni 2022 - foto Lumenneke
Fiets ook jij op 2 en 3 juni naar het werk, naar de opvang, naar de school, naar …?
3 juni is immers door de VN uitgeroepen tot Wereldfietsdag, een dag waarop wereldwijd de fiets en het fietsen gepromoot worden. De Fietsersbond heeft 3 juni dan weer uitgeroepen tot Applausdag, de dag dat er geapplaudisseerd wordt voor mensen die zich met de fiets verplaatsen. (In 2023 is dat uitzonderlijk al op 2 juni.)

De gemeente Lummen deed in 2022 voor het eerst ijverig mee. Een applausteam vatte post ter hoogte van een feestelijk versierd Administratief Centrum. De weergoden waren ons gunstig gezind en zorgden voor een ideaal fietsweertje.

57 collega’s maakten er een waar fietsfeest van. Samen legden ze al fietsend 720 kilometer af. Ze bespaarden zo qua woon-werkverkeer 5,04 kg (elektrische fiets) tot 158,40 kg (gewone fiets) CO2. Om deze CO2 uit de lucht op te nemen en weer om te zetten in zuurstof hebben drie bomen een maand (elektrische fiets) tot acht bomen een jaar (gewone fiets) nodig.

Zoveel fietsijver werd beloond met een lekkere lunch. Niet alleen de fietsende collega’s, ook ons Lumenneke werd er helemaal vrolijk van! Én zo maakten we samen de wereld een stukje leefbaarder en plezanter.

Elk jaar proberen we het nog beter te doen, en samen nog meer kilometers met de fiets af te leggen.

#fietsapplaus
#wereldfietsdag 

 

Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen - affiche

Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) werden opgemaakt door de Verenigde naties en dienen wereldwijd als leidraad om een duurzame koers te varen.

Dit project kadert in doelstelling '3 Goede gezondheid en welzijn', doelstelling '11 Duurzame steden en gemeenschappen' en doelstelling '13 Klimaatactie'.

Onze gezondheid beïnvloedt alles. Fietsen is goed voor zowel onze fysieke als onze mentale gezondheid.

Door voor een duurzaam vervoersmiddel zoals de fiets te kiezen, beperken we de milieu-impact van onze gemeente en zeggen we de files vaarwel. 

De klimaatverandering treft elk land in elk werelddeel. Vandaar dat onder andere maatregelen noodzakelijk zijn om CO2-uitstoot te verminderen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox