Dikketruiendag

Dikketruiendag is een jaarlijks terugkerende actiedag van de Vlaamse overheid om op een actieve, positieve en ludieke manier de klimaatverandering onder de aandacht te brengen en op te roepen tot actie.

Dikketruiendag 2022

Dikketruiendag is een jaarlijks terugkerende actiedag van de Vlaamse overheid om op een actieve, positieve en ludieke manier de klimaatverandering onder de aandacht te brengen en op te roepen tot actie.

Het klimaat verandert immers razendsnel. Niets doen is geen optie. Geef het goede voorbeeld en beperk je uitstoot aan broeikasgassen. Dat kan op de meest uiteenlopende manieren. Meer informatie vind je op www.dikketruiendag.be.

Iedereen kan meedoen, als individu of in groep. De gemeente Lummen geeft alvast het goede voorbeeld. Scholen kunnen in 2022 zelfs per onderwijsniveau een leuke prijs winnen.

Op 17 februari aanstaande 2022 zal de verwarming van de meeste gemeentelijke gebouwen een graadje lager branden. Het personeel wordt op voorhand verwittigd en opgeroepen zich warmer te kleden.
 
Eén graad minder betekent immers gemiddeld 7 % minder stookkosten en broeikasgassen. Ook door lichten te doven bij het verlaten van de ruimte, toestellen uit te schakelen na gebruik, de verwarming correct af te stellen … kan je energie besparen en je CO2-uitstoot drastisch verminderen.
Doe ook jij mee?
Met het gemeentelijke klimaatactieplan ‘Lummen legt het klimaat op de stip!’ pakt Lummen de klimaatverandering aan. Alle diensten zetten hier gezamenlijk hun schouders onder. Hierbij een woordje uitleg over slechts een van de vele acties.
 
In samenwerking met Fluvius renoveerde en isoleerde de gemeente Lummen de zolder van het oudste gedeelte van het Administratief Centrum op het Gemeenteplein.
 
Na bijna 120 jaar was het dak echt wel aan vervanging toe. De oude natuurleien werden vervangen door 349 m² nieuwe natuurleien. Er werd een nieuw onderdak geplaatst. De draagstructuur werd vervangen.
Ook de goten werden gedeeltelijk vervangen. De afvoerpijpen werden gereinigd.
De zoldervloer werd geïsoleerd met drukvaste minerale rotswolplaten (van 4,5 m³K/W) en kreeg een nieuwe vloer uit OSB-platen.
De bestaande ornamenten blijven behouden. Deze zullen gedemonteerd, hersteld en terug geplaatst worden.
Daarenboven werd het platte dak aan de Eregalerij vernieuwd en geïsoleerd.
 
Aan het volledige project hangt een voorlopig prijskaartje van ongeveer 210 000,00 euro. De isolatie zelf kostte 9 800,00 euro, een bedrag dat relatief snel terugverdiend wordt.
 
Deze investering zal immers een besparing op de gemeentelijke gasfactuur betekenen van 1 867,37 euro per jaar (berekend aan de toenmalige, goedkopere prijs). De gemeente Lummen zal immers per jaar 26 % minder gas verbruiken, oftewel 47 925 kWh. Zo zal er jaarlijks 9,7 ton CO2 minder uitgestoten worden. Om dit te verwerken, heb je 1,5 voetbalvelden bos nodig.
Ook scholen worden opgeroepen om deel te nemen. Verdiep je met je school, klas of een groepje leerlingen in het klimaat.
 
Versier bijvoorbeeld je knusse trui met een grappige klimaatslogan. Zo houdt ze je niet alleen lekker warm, maar onderstreept ze ook je klimaatactie én maak jij kans op een leuke prijs. Vergeet je niet te registreren ten laatste op 16 februari 2022 via www.dikketruiendag.be/dikketruiendag-in-je-school. Op deze pagina vind je een heus stappenplan, een heleboel tips, informatie en inspiratie. 
Ligt ook jouw trui al klaar?
Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen - overzichtfiche

Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) werden opgemaakt door de Verenigde naties en dienen wereldwijd als leidraad om een duurzame koers te varen.

De Dikketruiendag kadert in doelstelling

  • 7 Betaalbare en duurzame energie,
  • 12 Verantwoorde consumptie en productie,

  • 13 Klimaatactie.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox