Dikketruiendag = Ik trek het mij aan 2023

'Dikketruiendag', tegenwoordig 'Ik trek het mij aan' is een jaarlijks terugkerende actiedag van de Vlaamse overheid om op een actieve, positieve en ludieke manier de klimaatverandering onder de aandacht te brengen en op te roepen tot actie. 

Ik trek het mij aan - trui

Dikketruiendag is een jaarlijks terugkerende actiedag van de Vlaamse overheid om op een actieve, positieve en ludieke manier de klimaatverandering onder de aandacht te brengen en op te roepen tot actie. Op 9 februari 2023 vindt een nieuwe editie plaats, weliswaar onder de nieuwe naam 'Ik trek het mij aan'.

Traditioneel wordt opgeroepen om die dag de verwarming wat lager te zetten en een dikke trui aan te doen. Omdat ‘iets doen voor het klimaat’ meer is dan dat, wil de campagne met ‘Ik trek het mij aan’ herkenbare klimaatinspanningen van scholen, bedrijven, organisaties en (lokale) overheden in de kijken plaatsen.
Het klimaat verandert immers razendsnel. Niets doen is geen optie. Je kan op de meest uiteenlopende manieren deelnemen. Informatie vind je op omgeving.vlaanderen.be/nl/dikketruiendag.
 
De gemeente Lummen geeft alvast het goede voorbeeld. Omdat we het ons aantrekken, die klimaatverandering, en we samen een groot verschil kunnen maken.
Trek jij het je ook aan? Plaats dan op of rond 9 februari 2023 de klimaatinspanningen van jouw school, bedrijf, organisatie ... in de kijker. De campagne loopt tot 19 februari 2023.
Op 9 februari zal de verwarming van de meeste gemeentelijke gebouwen een graadje lager branden. Het personeel wordt op voorhand verwittigd en opgeroepen zich warmer te kleden.
 
Eén graad minder betekent immers gemiddeld 7 % minder stookkosten en broeikasgassen. Ook door lichten te doven bij het verlaten van de ruimte, toestellen uit te schakelen na gebruik, de verwarming correct af te stellen … kan je energie besparen en je CO2-uitstoot drastisch verminderen.
Met het gemeentelijke klimaatactieplan ‘Lummen legt het klimaat op de stip!’ pakt Lummen de klimaatverandering aan. Alle diensten zetten hier gezamenlijk hun schouders onder. Enkele acties vind je op https://omgeving.vlaanderen.be/nl/dikketruiendag.
Ook scholen zetten zich in voor een gezonder klimaat. En dat mag gezien worden. Doet ook jullie school mee? Specifieke informatie voor scholen vind je op https://www.mosvlaanderen.be/dikketruiendag-2023-in-jouw-school.
Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen - overzichtfiche

Zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) werden opgemaakt door de Verenigde naties en dienen wereldwijd als leidraad om een duurzame koers te varen.

De actie Dikketruiendag / Ik trek het me aan kadert in doelstelling

  • 7 Betaalbare en duurzame energie,
  • 12 Verantwoorde consumptie en productie,

  • 13 Klimaatactie.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox