Mobiele fietsparkeerplaatsen op het Gemeenteplein

Op het Gemeenteplein zijn sinds kort 2 mobiele fietsparkeerplaatsen terug te vinden.  Deze werden aangekocht met subsidies (50 %) van de toolbox duurzame mobiliteit. Met deze toolbox wil de Vlaamse overheid lokale overheden inspireren en ondersteunen om naar aanleiding van de coronacrisis maatregelen te nemen voor het verder stimuleren van wandelen en fietsen.

Bedoeling is dat de wandelaars en fietsers meer ruimte krijgen.  De fietsparkeerplaatsen staan in de buurt van de schoolpoort.  Hierdoor kunnen de ouders van lagere schoolkinderen hun fiets even kwijt en hoeven ze die niet op de stoep te plaatsen, waardoor er dan weer minder ruimte op de stoep zou ontstaan.  Er blijft dus meer ruimte over om afstand te houden. (En de fietsen staan dan ook niet tegen de glazen gevels van de handelaars). 

Ook de leerlingen van de secundaire school kunnen deze fietsenstallingen gebruiken en moeten dus hun fietsen niet meer tegen de lantaarnpalen e.d. op het Gemeenteplein en Charles Wellensplein zetten.  De fietsenstalling kan uiteraard door iedereen gebruikt worden : om te winkelen of de wekelijkse markt te bezoeken.

In kader van deze toolbox werd ook een veiligere oversteekplaats voorzien voor de fietsers die uit de Mangelbeekstraat komen en de Schalbroekstraat willen oversteken.  Komende uit de Mangelbeekstraat is er weinig zicht en weinig ruimte om zich op te stellen vooraleer over te steken.  Nu worden deze fietsers geleid naar een fietsdoorgang in de Belokenstraat, waar ze rustig kunnen opstellen zonder dat er auto’s achter hen aankomen en ze hebben ook een  beter zicht op het verkeer in de Schalbroekstraat.

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox