Stem 'Onze Lieve Vrouwebeuk' tot 'Boom van het Jaar'

De Onze Lieve Vrouwebeuk in Lummen is verkozen tot provinciaal laureaat (Limburg) voor de wedstrijd 'Boom van het Jaar! Na de Duizendjarige Eik in 2016 hebben we opnieuw een nominatie beet! Help ons mee aan de overwinning! Stem via de website www.boomvanhetjaar.be op deze boom. Stemmen kan nog tot en met 10 oktober! 
 
Zondag 7 oktober: toneelstuk aan de OLV-Beuk
Iedereen is van harte welkom om de officiële voorstelling van de OLV-Beuk bij te wonen op zondag 7 oktober om 10.00 uur ter plaatse achter de kapel. Er zal zelfs een toneelstukje worden opgevoerd. Kom dus zeker kijken en breng je familie en vrienden mee! 
 
Waar staat deze boom?
Deze monumentale rode beuk staat op een hoge terp in een beschermd parkbos achter de Kapel van OLV van de Beukenboom te Lummen.
Wil je de boom met de auto gaan bezoeken, dan kan je parkeren in de (droge/egale) weide naast de kapel. Volg de pijlen tot aan een zwart poortje, ga hier door en volg het pad tot je de beuk ziet. Je fiets kan je meenemen tot aan het poortje. Het is echt een speciale locatie, zeker de moeite van een bezoekje waard! Veel plezier op je ontdekkingstocht!
 
Wat is er zo speciaal aan deze boom?
Vooreerst zijn verschijningsvorm, die toch heel merkwaardig is. Geef toe, zoals hij daar op die heuvel staat die hij als het ware met zijn wortels ‘omarmt’.  Doordat hij in een bos staat, is de stam over een grote lengte onvertakt. De stamomtrek van deze reus is 446 cm; hij is zo een 26 m hoog. Zo een beuk bereikt zijn climax (lengte/omtrek) op zowat 150 jaar. Deze beuk is waarschijnlijk niet meer dan 80 jaar oud (zie verder).  Het is geen gewone groene beuk maar een rode beuk, wat een variëteit is. Dit exemplaar is niet geënt maar uit zaad gewonnen, wat dus mogelijk is. Immers, al denken veel mensen dit, niet alle rode beuken zijn onvruchtbaar / moeten geënt worden.
 
Wat is het verhaal achter deze boom?
Om het verhaal van deze boom te kennen moeten we zo’n 400 jaar teruggaan in de tijd. Op het hoogste punt van Lummen stond er toen, in de eerste helft van de 17de eeuw, een dikke oude beukenboom met in een holte ervan een Mariabeeldje. Toen dat beeldje in 1640 plots verdwenen bleek, en de mensen die er gingen bidden een nieuw beeldje wilden, zorgde de toenmalige pastoor, Pastoor Neven, onder een grote volkstoeloop voor een nieuw beeldje. De bedevaarders – en dat waren er veel want het waren onzekere tijden en veel mensen leden aan moeraskoorts – stroomden toe en deden offerandes. Met deze en met een belangrijke gift van graaf Van der Marck werd in 1641 op die plaats een kapel gebouwd en een nieuwe beuk geplant. Deze laatste is intussen verdwenen: beuken worden zelden ouder dan 250 jaar. De oorspronkelijke oude beuk werd omgehakt omdat hij versleten was. Uit het nog goede hout ervan werden er destijds Mariabeeldjes gesneden; bedevaarders namen ook stukjes hout mee als relikwie.
 
Vanwaar de naam ‘Onze Lieve Vrouwebeuk’?
Deze kapel is ter ere van Maria gebouwd. De beukenboom ook. De naam herinnert aan en verwijst naar de wonderbaarlijke genezingen die in de kapel plaatsvonden en toegeschreven werden aan Onze Lieve Vrouw. We weten niet wanneer de boom juist geplant is en ook niet bij welke gelegenheid. Er is hierover niets terug te vinden in geschriften en er lijken geen mensen meer in leven die hierover kunnen getuigen. We vermoeden in het jaar 1941, bij de plechtige viering van de 300ste verjaardag van de Kapel. Dan zou de boom 77 jaar oud zijn, wat zou kunnen kloppen. [De leeftijd van een levende boom kan men enkel schatten, tenzij men een kernboring doet, wat hier (nog) niet is gebeurd en wat sterk afgeraden wordt door boomdeskundigen. Maar 77 jaar zou de boom dus best kunnen zijn.]
 
Wat zijn die betonnen dingen in de grond?
Dat zijn stutten waarop vroeger planken werden gelegd om er zitbanken van te maken. Hier, nabij de boom, werden in de naoorlogse periode openluchtmissen opgedragen en toneelvoorstellingen gegeven. Maar ook hiervan is er niets terug te vinden in documenten of getuigenissen.
 
Wat als de Onze Lieve Vrouwebeuk van Lummen de wedstrijd zou winnen?

Als de Onze Lieve Vrouwebeuk van Lummen de Boom van het Jaar wordt, wat wij uiteraard hopen, wil de Kerkraad de site opnieuw inrichten in functie van publiekgerichte activiteiten, mits de randvoorwaarden hiervoor vervuld zouden zijn (bv. het voorzien van parking). De erfgoedwaarde van de omgeving van de kapel moet hoe dan ook terdege in ere gehouden worden: de omgeving is immers geklasseerd als cultuurlandschap.

Administratief centrum

Telefoon
013 390 590

Openingsuren en sluitingsdagen

(01/07/2018 tot en met 31/08/2018)
Openingsuren
1 jul 2018 tot 31 aug 2018
ma
-
di
-
wo
-
do
-
vr
-
Sluitingsdagen
(01/09/2018 tot en met 30/06/2019)
Openingsuren
1 sep 2018 tot 30 jun 2019
ma
-
di
-
wo
-
-
do
-
-
vr
-
-
Checking status
Checking status
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox