Veerkrachtig Lummen

De nationale Veiligheidsraad nam op 13 maart 2020 drastische maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Anderhalf jaar hebben wij in een samenleving geleefd met beperkende maatregelen. Met de versoepelingen van 1 september hebben we weer een stapje dichter gezet naar het leven van voor de coronacrisis. Naast de directe impact van de COVID-19-epidemie op de gezondheid van de bevolking, hebben deze beperkende maatregelen ook indirecte gevolgen voor de gezondheid en levensstijl van burgers. De verschillende diensten van het departement Zorg en Beleving bundelden de krachten om de mentale veerkracht van de Lummenaren te ondersteunen.

Activiteiten Veerkrachtig Lummen

Op werelddag dementie, 21 september, steekt Lummen, een dementievriendelijke gemeente de mantelzorgers een hart onder de riem. Je kan er kennismaken met verschillende hulpmiddelen voor thuiswonende personen met dementie. Warre Borgmans spreekt met andere mantelzorgers over hun en zijn ervaringen.

Start: 20u40

Locatie: Bibliotheek

Prijs: Gratis

Inschrijvingen: dementievriendelijk@lummen.be of 013/ 52 13 54

 

 

Op 7 oktober organiseert Veerkrachtig Lummen sporteldag voor 55-plussers. Op deze dag kan je komen genieten van verschillende sportinitiaties in sportcomplex Vijfsprong. Zo kan je onder andere memo-ride, thai-chi, curling, volkspelen en nog veel meer komen uittesten. 

Waar: sportcomplex Vijfsprong

Wanneer: 7 oktober van 9:30 tot 17:00

Prijs: 5 euro (incl verzekering, soep, brood, koffie en taart)

Inschrijven verplicht: sport@lummen.be of bel 013/ 390 490

Een gelukkig leven … Dat wensen we elkaar allemaal toe. Maar je ‘gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’: wat is dat precies? Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle belangrijke wetenschappelijke kennis over geluk – Wat is het? Hoe kun je eraan werken? – in de geluksdriehoek.
Met de geluksdriehoek willen we informeren en inspireren. We willen mensen bewuster maken over geluk. En over hoe ze zich gelukkig en goed in hun vel kunnen voelen. We willen hen de weg wijzen over wat ze kunnen doen om zelf aan hun geluksgevoel te werken.

Waar: LDC 't Klavertje (zaal 5 GCOC Oosterhof)

Wanneer: 5 oktober van 19:00 tot 22:00

Prijs: Inwoner van Lummen: 2 euro, niet-inwoner: 3 euro

Ben jij mantelzorger voor iemand? Dan nodigen we je graag uit op de Lummens mantelzorgdag. Op deze dag brengen we alle mantelzorgers samen voor een gezellig samenzijn en een interessante workshop. Dit jaar kozen we voor een workshop “klein geluk voor de mantelzorger”.

Workshop ‘Klein geluk voor de mantelzorger’

Mantelzorger zijn is iets wat je meestal overkomt: je partner, ouder, kind of vriend wordt ziek en jij neemt een deel van de zorg op je. Mantelzorger zijn vergt ook heel wat van je. Het is daarom belangrijk niet te vergeten goed voor jezelf te zorgen. Samana maakte het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger in Vlaanderen’, een boek vol ‘recepten’ en tips om je aan de slag te gaan rond je eigen mantelzorgsituatie.

Waneer: 23 oktober 2021 om 10:00

Waar: GCOC Oosterhof

Prijs: Gratis

Onder begeleiding van een kunstenaar ga je aan de slag tijdens de workshop 'Het regent op mijn neus'. Je gaat creatief aan de slag met de thema’s dementie, ouderdomsdepressie of eenzaamheid. Je krijgt tips en tricks om je gevoelens of gedachten,... om te zetten in een kunstwerk.Tijdens de workshop krijgen je praktische tips hoe je creatief aan de slag kan gaan: tekenen, schilderen, beeldhouwen, gedichten schrijven, ... Op deze manier willen we je ondersteunen om gevoelens of ideeën op een kunstzinnige manier te uiten. De kunstwerken zullen we tentoonstellen tijdens het kerstfeest van ’t Klavertje. Deze activiteit vindt plaats in een kleine groep, snel zijn is de boodschap.

Waar: LDC 't Klavertje (zaal 5 Oosterhof)

Wanneer: 22 november 13:00-17:00

Prijs: Inwoner Lummen: 5 euro (incl materiaal), niet-inwoner: 7,5 euro (incl materiaal)

Het einde van de coronatijd is in zicht. Hoe heb jij deze periode ervaren? Wat vond je niet fijn en wil je loslaten? Wat heb je eruit geleerd en neem je mee?

Je koppelt een symbool aan de dingen die jij belangrijk vindt, bv. je gitaar staat symbool voor meer muziek spelen. In een tweede sessie delen we de betekenisgeving van onze symbolen. We genieten van het samenzijn en nemen zo een nieuwe start.

Waar: LDC 't Klavertje

Wanneer: 3 en 10 december 2021 om 13:00-16:00

Prijs: Inwoner Lummen: 10 euro, niet-inwoner 15 euro

 

Na een turbulente midlife crisis en burn-out besliste Silvie Mateljan een punt te zetten achter haar succesvolle carrière als sales- en marketingmanager bij oa. Unizo, om op zoek te gaan naar meer voldoening in haar persoonlijk en professioneel leven. Met een nieuw innerlijk kompas op zak, startte ze haar eigen bedrijf House of sea, een uitgeverij voor de innerlijke ontdekkingsreiziger waarmee ze anderen inspireert en aanmoedigt om hun meest  avontuurlijke leven te leiden.

Ze lanceerde haar eigen bedrijf in volle corona crisis en schreef haar eerste boek Soulpedition tijdens de eerste lockdown.

Ze ontdekte vanuit de stilstand van een burn-out, de vijf etappes van een innerlijke expeditie naar een authentiek en avontuurlijker leven die haar via Portugal en Noorwegen uiteindelijk deden belanden bij zichzelf. 

Het is haar droom om anderen te mogen inspireren om hun eigen expeditie te gaan leven en de antwoorden in zichzelf te vinden.

“Zodat je je eigen avontuur kan beleven en kan ontdekken wie je eigenlijk al bent.”

Waar: bibliotheek

Wanneer: 14 december

 

Tijdens het kerstfeest van ’t Klavertje stellen we de kunstwerken voor van de workshop “ het regent op mijn neus”. Ga in gesprek met de makers van de kunstwerken en leer elkaar kennen. Een nieuwe ontmoeting, een tof gesprek… het kan hier allemaal. Kom vrijblijvend eens kijken!

Locatie: LDC 't Klavertje

Wanneer: 17 december om 13:00 tot 17:00

Tentoonstelling: gratis

Kerstfeest LDC:  Inwoner Lummen: 5 euro, niet-inwoner 7,50 euro 

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox