Over de drempel

Over de drempel is een initiatief van OCMW Lummen, gericht op de groep die het meeste risico loopt op veréénzaming en sociale uitsluiting (76-86 jaar). Buurtbezoekers (geselecteerde en opgeleide vrijwilligers) gaan op verkennend bezoek bij de senioren en vangen hun vragen en signalen op.

Over de drempel

Over de drempel is een initiatief van OCMW Lummen, gericht op de groep die het meeste risico loopt op veréénzaming en sociale uitsluiting (76-86 jaar). Buurtbezoekers (geselecteerde en opgeleide vrijwilligers) gaan op verkennend bezoek bij de senioren en vangen hun vragen en signalen op.

Wat?

Doelstellingen voor het lokaal bestuur:

  • informeren van ouderen over aanbod hulp, sociale contacten, ...
  • zicht krijgen op de woon– en leefsituatie van ouderen
  • aandacht voor elkaar in de buurt versterken
  • eventuele (acute) zorgnoden invullen
  • het welzijnsbeleid voor ouderen verfijnen

Voor wie?

Voor het project ‘over de drempel’ bezoeken opgeleide vrijwilligers ‘buurtbezoekers’ alle Lummense 76- tot en met 86-jarigen (in fasen).

Hoe werkt het?

De buurtbezoeker gaat via een gemoedelijk gesprek informeren en signalen opvangen bij de senior thuis. Wanneer een vervolgbezoek gewenst is, gaat de projectcoach de signalen verder analyseren en zo nodig een netwerk van zorgverleners of buurtgezellen inschakelen. Dit kan gaan om formele zorgverleners (hulp in huis, verpleging, aangepast wonen), informele zorgverleners (mantelzorgers, verenigingen, ...) en buurtgezellen.

Een buurtgezel is iemand die regelmatig contact heeft met de oudere en kan helpen met kleine taken (max. 15 minuten, bv. post uithalen, rolluiken ophalen, korte wandeling) of met een gezellige babbel, uitstapje, ...

Wat kost het?

Deze dienstverlening is gratis.

Administratief centrum

Telefoon
013 390 590

Openingsuren en sluitingsdagen

(01/07/2019 tot en met 31/08/2019)
Openingsuren
1 jul 2019 tot 31 aug 2019
ma
-
di
-
wo
-
do
-
vr
-
Openingsuren
ma
-
di
-
wo
-
-
do
-
-
vr
-
-
Checking status
Checking status
Sluitingsdagen

Nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang het laatste nieuws uit Lummen in je inbox