milieuhinder

Joepie, we zijn thuis !

En iedereen zal het weten ! hoe vaak gebeurt het niet dat we thuiskomen en automatisch de radio of TV opzetten.  Zomaar, voor de gezelligheid.  Niks mis mee, behalve wanneer de buren noodgedwongen van 'onze sfeerschepping' moeten meegenieten.  Blaffende honden, kraaiende hanen, een kettingzaag vroeg in de ochtend, grasmaaien tijdens het familiefeest van de buren ... Heel vaak leiden hobby's of bezigheden tot conflicten.  Burenlawaai is één van de belangrijkste oorzaken van geluidshinder.  Het kan slapeloosheid, stress, oververmoeidheid én ... burenruzies veroorzaken.  Omdat voorkomen beter is dan genezen, volgende tips :

- Kijk uit wanneer je een luidruchtige activiteit plant en houd rekening met je omgeving.  Plan activiteiten bijvoorbeeld niet te laat op de avond of tijdens examenperioden.
- Gebruik een hoofdtelefoon, MP3-speler, iPod, ... als je van luide muziek houdt.
- Verwittig je naaste buren tijdig als je ingrijpende werken of luidruchtige feesten plant.
- Rust roest echter niet : leer genieten van stilte en rust !

Roetfilter

Waarom een roetfilter ?

Dieselauto's stoten veel meer roetdeeltjes uit dan benzineauto's of lpg-wagens. Die roetdeeltjes veroorzaken fijn stof en zijn schadelijk voor onze gezondheid. Roetfilters kunnen gelukkig voor een aanzienlijke afname van de schadelijke roetuitstoot zorgen.
Denk aan de gezondheid van je kinderen en iedereen in je omgeving en schaf een roetfilter aan. Bovendien kan je voor de installatie van een roetfilter op een oudere wagen subsidie bekomen van de Vlaamse Overheid.
Heb je nog vragen of wil je weten aan welke voorwaarden je dient te voldoen ?
Op de webstek www.roetfilters.lne.be vind je heel wat informatie.

Klachten milieuhinder

Klachten over hinder met betrekking tot vergunningsplichtige bedrijven of activiteiten kunnen gemeld worden aan de milieudienst via onderstaande contactgegevens. Na de openingsuren kan je terecht bij de lokale politie op het nummer 013 61 99 61.

Meer info
Dienst Leefmilieu
Gemeenteplein 13, 3560 Lummen
T 013 390 560
E milieu@lummen.be